Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Werkgevers willen totaalonderhandeling cao VVT

Mark van Dorresteijn
Werkgevers van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg van ActiZ en BTN vinden het onbegrijpelijk dat de vakbonden voor de tweede keer uit het cao-overleg zijn gestapt. “De bonden weigerden maandag over het totaal te onderhandelen en willen eerst een apart akkoord over hun voorstel met betrekking tot het leeftijdsverlof”, laat de woordvoerder ActiZ weten.
Werkgevers willen totaalonderhandeling cao VVT

Werkgevers waren en zijn bereid hierover verder te praten, maar alleen als onderdeel van een totaal cao-akkoord, stelt de ActiZ-woordvoerder. “Werkgevers willen echter niet geïsoleerd over één onderwerp praten maar, zoals gebruikelijk in cao-onderhandelingen, over alle thema’s inclusief de salarissen. We hebben voorgesteld om het leeftijdsverlof te vervangen door een budget. Werknemers kunnen dan zelf bepalen of zij dit budget uitgekeerd willen zien in tijd of geld, maar de vakbonden willen geen keuzemogelijkheid, alleen tijd.”

Leeftijdsuren

Wim van den Hoorn, van Abvakabo FNV, erkent de problematiek rondom de leeftijdsuren. “Werknemers krijgen volgens de huidige cao met het ouder worden extra vrije tijd. Voor 30- tot 39-jarigen is dat zeven uur per jaar. Voor 55-plussers loopt dat op tot 93 uur. De bonden willen dat omzetten in 35 uur extra voor iedereen. De werkgevers zien daar niets in”, aldus Van der Hoorn.

Rigide weigering

“Een slepend cao-conflict dat nu dreigt te ontstaan, is niet in het belang van de sector”, vindt ActiZ. “Door de rigide weigering van de bonden om over de gehele cao te onderhandelen, krijgen de werkgevers geen ruimte om met een loonbod te komen en een cao af te sluiten.”

Nieuw cao-overleg

De bonden kondigden aan om maandag 14 juni bijeen te komen om zich te beraden op stappen. Werkgevers hebben ondertussen de bonden opnieuw uitgenodigd voor cao-overleg op woensdag 16 juni 2010. In dit overleg willen ze een samenhangend voorstel doen dat onder meer loon, leeftijdsverlof, behoud werkgelegenheid en scholing omvat. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Overleg cao VVT opnieuw vastgelopen

Nieuw overleg over cao VVT

Onderhandelingen cao VVT lopen spaak

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Laat me beginnen met et zeggen dat ik 60 jaar ben. Ik zie op tegen al die vrije uren die ik er extra bij krijg, elk jaar maar weer, help ik krijg mijn vakantie uren niet op.
    Nu naar diegene die er wel van genieten van die vrije tijd. Laat ze er van profiteren! Niet ieder mens moet zo denken en doen als ik.Wat ik doe met die 93 uur. Me ergeren… Wat een ander doet, er van genieten. Laat dat toch aub. Kom niet aan de vrije dagen avn mensen die er hard voor werken.Het is toch van de zotte dat een 39 jarige dezelfde faciliteiten geniet als iemand van 65!!!!
    Ik sta niet achter het besluit van Wim van den Hoorn.!!!!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.