Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Werkzaamheid psychofarmaca niet aangetoond’

Redacteur Zorgvisie
Psychofarmaca worden te veel voorgeschreven, terwijl er twijfel bestaat over hun werkzaamheid. Dat schrijft de Deense hoogleraar geneeskunde Peter Gøtzsche in zijn boek. De Nederlandse epidemioloog schaart zich achter hem.
Pillen400.jpg

Dat blijkt uit een interview met Bijl in dagblad Trouw. In Nederland gebruiken volgens hem meer dan een miljoen mensen psychofarmaca, die worden voorgeschreven bij een depressie, angststoornis, psychose of bij hyperactiviteit. Bijl hekelt het grootschalige gebruik van de middelen, omdat de medicijnen niet altijd werken, maar wel bijwerkingen hebben. Bovendien zijn ze volgens hem vaak verslavend, waardoor mensen niet makkelijk meer zonder kunnen.

Geen gunstig effect psychofarmaca
Volgens Bijl is sinds de eeuwwisseling steeds meer twijfel ontstaan over de werkzaamheid van de psychofarmaca. ‘De twijfel was toen al aan het groeien omdat duidelijk werd dat resultaten van klinisch onderzoek selectief gepubliceerd werden. Onderzoek dat een gunstig effect van antidepressiva toonde werd gepubliceerd, onderzoeken waarin geen effect was gemeten verdwenen in de la. Bovendien bleken fabrikanten regelmatig te frauderen met onderzoeksdata en informatie over ernstige bijwerkingen achter te houden’, zegt de epidemioloog in Trouw. Desondanks, zegt Bijl, worden bijvoorbeeld antidepressiva veel vaker en eerder voorgeschreven dan vroeger. ‘In de diagnostiek worden de categorieën voortdurend opgerekt. Dat kan makkelijk gebeuren, omdat je nu eenmaal aan het labelen bent, maar het gebeurt vooral onder druk van farmaceuten, die daarmee hun afzetmarkt vergroten.’

Recepten psychofarmaca schrappen
De Deense hoogleraar geneeskunde Gøtzsche schrijft in zijn boek dat 98 procent van de recepten voor psychofarmaca die nu worden voorgeschreven overbodig zijn. Volgens Bijl is dat percentage voor antidepressiva nog groter. Hij denkt dat uiteindelijk breed bekend zal worden dat de middelen niet altijd werkzaam zijn.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.