Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wet Normering Topinkomens aangenomen

Alle salarissen van bestuurders en hoogste leidinggevenden in de publieke en semipublieke sector moeten vanaf 1 januari 2013 wettelijk voldoen aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Deze wet is deze week aangenomen door de Tweede Kamer en geldt ook voor de zorgsector.
Wet Normering Topinkomens aangenomen

De nieuwe wet betekent voor de publieke sector dat de inkomens maximaal 130 procent van het salaris van een minister mogen bedragen, plus de onkostenvergoeding en het werkgeversdeel van het pensioen. Voor de bestaande contracten en aanstellingen geldt een overgangsregeling. De gemaakte salarisafspraken blijven daarbij nog vier jaar gelden. Hierna wordt het salaris in drie jaar afgebouwd. Een verlenging, nieuwe aanstelling of overeenkomst moet vanzelfsprekend wél aan de WNT voldoen

Geschiedenis

De WNT heeft een lange voorgeschiedenis. In mei 2006 nam de Kamer een voorstel van voormalig SP-Kamerlid Agnes Kant aan om een maximum te stellen aan salarissen in de zorg. SP-Kamerlid Fenna Vergeer kreeg in oktober 2006 steun om de topinkomens bij de omroepen te normeren. Jasper van Dijk kreeg in mei 2007 steun voor zijn voorstel om de inkomens van bestuurders in het hoger onderwijs aan te pakken. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Toezichthouders OLVG wel binnen salariscode NVTZ

Topinkomens zorg onder balkenendenorm

Bestuursvoorzitter GGzE levert deel salaris in

3 REACTIES

  1. onterecht zoals ze met de top omgaan-ze doen net alsof er niet genoeg van die zakkenvullers zijn!
    net als bij de DNB-zgn maatregelingen treffen door de bonussen extra te belasten met als rersultaat:De STAAT WORDT HIERVAN ALLEEN WIJZER EN DE BURGER KAN WEER OPHOESTEN!

  2. Lees alle reacties
  3. Geldt deze wet ook voor de bestuurders die zich via eigen bv’s laten inhuren? Geldt de wet ook voor de financieel oncontroleerbare bv’s die niet hoeven te voldoen aan de Wet Jaarverslagen Zorginstellingen? Volgens mij is de enige echte oplossing: bestuurders weer onder de werking van de cao’s brengen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.