Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet topsalarissen in strijd met wens Kamer

Mark van Dorresteijn
Het wetsvoorstel normering topsalarissen, dat minister Donner op 14 januari indiende, is in strijd met een aangenomen motie van de PvdA. Dat laat de partij weten aan Zorgvisie.
Wet topsalarissen in strijd met wens Kamer

De motie bepaalt dat de zorgtop onder ‘het eerste regime’ moet vallen. De balkenendenorm geldt dan als maximumsalaris voor bestuurders. In het wetsvoorstel staan zij echter onder ‘het tweede regime’. Sectoren die onder het tweede regime vallen, mogen hun eigen salariscode hanteren. Daarvoor hebben ze wel toestemming nodig van de minister en de rest van het kabinet.

Toevoeging

Pierre Heijnen, PvdA-Tweede-Kamerlid, legt uit dat de wet is voorbereid onder het vorige kabinet. “Het kan zijn dat het huidige kabinet nog geen kans heeft gezien om de motie toe te voegen aan het wetsvoorstel.” Vincent van Steen, woordvoerder Binnenlandse Zaken, laat in een reactie weten dat de motie inderdaad niet is verwerkt in het wetsvoorstel. “Het wetsvoorstel ligt nu bij de Tweede Kamer, dus zij zijn aan zet.”

Nota van wijziging

Om de motie toch in de wet te krijgen, wil de PvdA een nota van wijziging inbrengen. “Zodat de aangenomen motie alsnog toegevoegd wordt aan de wet”, stelt Heijnen. “Mochten ze toch besluiten om de wijziging niet door te voeren, dan dienen we een amendement in. De motie is namelijk aangenomen door een meerderheid van de Kamer: door de PVV, SP, GroenLinks en de PvdA.” Uit doorrekeningen van het CPB blijkt volgens de PvdA dat de motie een bezuiniging kan opleveren van 600 miljoen euro. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Kamer wil balkenendenorm voor zorg

Ontslagvergoeding zorgtop maximaal 75.000 euro

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.