Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wet verplichte ggz aangenomen

Redacteur Zorgvisie
De Wet verplichte ggz (Wvggz) is aangenomen door de Tweede Kamer, maar zonder de observatiemaatregel waar de afgelopen maanden veel ophef over ontstond. De Wvggz vervangt daarmee de wet BOPZ.
Voortegen-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia

Vorige week liet een meerderheid van de Tweede Kamer weten de observatiemaatregel van minister Schippers niet te steunen. Die maatregel zou het mogelijk maken om mensen die verward gedrag vertonen verplicht drie dagen op te nemen ter observatie. In die tijd zouden professionals dan moeten besluiten of er behandeling nodig is en zo ja, welke.

Zowel Kamerleden als de brancheorganisaties in de ggz spraken de afgelopen maanden hun onvrede uit over dit plan. De maatregel zou volgens hen vrijheidsbeperking betekenen en in strijd zijn met het VN-verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat de Wvggz nu is aangenomen zonder de maatregel, is voor de brancheorganisaties goed nieuws. Zo laat MIND Landelijk Platform Psychische Gezondheid weten ‘ontzettend blij en trots’ te zijn dat de time-out er niet door is gekomen. Wel is de organisatie nog altijd kritisch op de wet in zijn geheel. In de wet BOPZ konden mensen gedwongen worden behandeld wanneer ze een gevaar vormden voor zichzelf of hun omgeving. In de Wvggz wordt gesproken van een ‘ernstig nadeel’ voor zichzelf of een ander en dat baart MIND zorgen. ‘We vinden dat er eerder sprake is van een ‘ernstig nadeel’ dan een gevaar en zijn daarom bang dat mensen sneller gedwongen opgenomen gaan worden. Gelukkig heeft de Tweede Kamer een motie aangenomen waarin staat dat deze verandering echt niet mag leiden tot sneller gedwongen zorg.’

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.