Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wethouder Kriens: ‘Thuiszorg zadelt burgers op met te zware zorg’

De thuiszorg heeft burgers onder het AWBZ-regime veel te zware zorg opgedrongen. “Mensen wilden dat er alleen maar werd schoongemaakt, maar de thuiszorg zadelde hen op met veel te zware zorg”, aldus Jantine Kriens, WMO-wethouder in Rotterdam.
Wethouder Kriens: ‘Thuiszorg zadelt burgers op met te zware zorg’

Kriens deed haar uitspraak tijdens het WMO-congres Vernieuwen, verbreden, verbinden dat het ministerie van VWS en de Vereniging Nederlandse Gemeenten op 1 november in Apeldoorn organiseerden.

Perverse effecten AWBZ

“De AWBZ bood de thuiszorg de mogelijkheid om zwaardere zorg te leveren dan burgers nodig hadden. Mensen wilden dat er alleen maar werd schoongemaakt en dat de ramen werden gelapt, maar de thuiszorg zadelde hen met zware zorg. Dat zijn perverse effecten van de AWBZ”, zei Kriens.

Meer welzijn

Nu de huishoudelijke hulp onder het regime van de gemeenten valt, is dat niet meer mogelijk. Gemeenten leveren veel meer welzijn aan burgers en zorgen dat mensen alleen die zorg krijgen die ze echt nodig hebben, aldus Kriens.

Kriens: alles onder controle

Rotterdam heeft het traject van het aanbesteden van de WMO “volledig onder controle”. “Dat zal iedereen wel verbazen”, antwoordde Kriens op een vraag van dagvoorzitter Hans Boutellier, directeur van het Verwey Jonker Instituut. In Rotterdam ontstond een jaar geleden grote maatschappelijke onrust nadat Thuiszorg Rotterdam (TZR) de WMO-aanbesteding verloor. Er dreigde een massaontslag voor 2000 werknemers. Dat was ook het enige moment dat Kriens de controle even kwijt was, erkende ze.

Geen massaontslag bij TZR

Inmiddels lijkt het dreigende massaontslag bij TZR afgewend, vertelde Kriens. Gemeenten en TZR hebben dat samen kunnen afwenden door goede afspraken te maken over loonsuppletie. Daarnaast ziet de marktpositie van TZR er beter uit nu de organisatie zeventig procent van de klanten heeft kunnen behouden met behulp van een pgb.

Lees het uitgebreide verslag van het congres in de papieren Zorgvisie-nieuwsbrief die op 9 november verschijnt. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Links

Thuiszorg Rotterdam tracht thuishulp te redden

Directeur Thuiszorg Rotterdam stapt op

Thuiszorg Rotterdam verliest WMO-rechtszaak

Thuiszorg Rotterdam gaat in hoger beroep

Thuiszorg Rotterdam verliest aanbesteding

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.