Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties13

Wethouder wil kleuters inzetten als mantelzorger

Mark van Dorresteijn
De Rotterdamse zorgwethouder Jantine Kriens (PvdA) heeft een manier gevonden om het aantal minuten huishoudelijke hulp dat de gemeente vergoedt, terug te dringen. Vijf- tot twaalfjarigen zouden vaker actief moeten zijn in het huishouden. Dat meldt het Algemeen Dagblad vandaag.
Wethouder wil kleuters inzetten als mantelzorger

Deze kinderen kunnen volgens Kriens prima opruimen, de tafel dekken, afwassen, een boodschap doen en kleding in de was gooien. De wethouder opperde de inzet van kinderen nadat bekend werd dat Rotterdam wil bezuinigen op het aantal minuten huishoudelijke hulp voor zieken en gehandicapten.

‘Eerder last dan hulp’

De Rotterdamse politiek heeft echter geen goed woord over voor de maatregel. “Uit ervaring weet ik dat een 5-jarig kind in het huishouden eerder een last is dan een hulp”, meent D66-raadslid Jan Schonk. Ook GroenLinks, de SP en PvdA maken bezwaar.

Kind heeft ook verantwoordelijkheden

Wethouder Kriens weigert de maatregel te schrappen. “Natuurlijk moeten kinderen geen mantelzorger worden. Maar een kind heeft ook verantwoordelijkheden. Het is niet meer dan normaal dat een kind zijn eigen bed opmaakt of zijn boterhammen smeert.”

Unfair

Kees Marges, voorzitter van het Platform VG Rijnmond, is teleurgesteld over het bericht en laat weten dat de wethouder haar uitspraak niet wilde nuanceren. “Echt nuanceren, en daarmee iets rechtzetten, deed ze niet. Ze ontkende wel dat ze de ouders en kinderen van mensen met een beperking bestraffend toesprak.” Het platform laat verder weten zich niet voor te kunnen stellen dat de wethouder kinderen wil dwingen om mee te helpen in de huishouding. “Dat kinderen meehelpen in een gezin is op zich een zaak die in veel gezinnen gebruikelijk is, ook in gezinnen waar een (soms alleenstaande) ouder verstandelijk beperkt is”, stelt Marges. “Wethouders en andere politieke bestuurders moeten niet met een vingertje wijzen naar een bepaalde groep ouders met een (verstandelijke) handicap en hun kinderen en deze bestraffend toespreken om zich aan wetten en regels te houden. Als er in sommige gevallen aanleiding is om na te gaan of een uitkering voor huishoudelijke hulp wel of niet terecht is gezien de gezinsomstandigheden, moet dat per geval bezien worden. Om daar publiekelijk een hele groep op aan te spreken vinden we unfair.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Arts moet mantelzorger in de gaten houden

Allochtonen leunen te zwaar op mantelzorg

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

13 REACTIES

 1. hoe kan je hier op reageren de kinderen hebben nog een hele toekomst voor zich en laat zij daar van genieten zij moeten gewoon kunnen genieten en niet verzwaart worden met deze mantel zorger zij krijgen het nog wel zwaar als ouder worden maar laat zij svp nu toch gebruik maken van een kind zijn en laat tot nu toe met rust. waar zijn jullie in vrede’s naam mee bezig rijke stinkers en lui denk toch eens verder.WETHOUDERS doe jullie deze dan.

 2. Lees alle reacties
 3. Hoe kan men ge jeugd gebruiken als mantelzorger deze kan helemaal niet zij moeten kunnen spelen en genieten van hun jeugd
  waar zijn jullie in vrede’s naam mee bezig denk svp toch eens goed na het wordt hier in Nederland hoe langer hoe gekker
  ik weet niet meer van hoe verder alles wordt stuk gemaakt maar ook alles o o o o

 4. Slim van wethouder Kriens zeg…
  Als de publieke opinie het met haar eens is heeft zij een stok om mee te slaan. En kan zij het aantal minuten huishoudelijke hulp inderdaad terugdringen. Ze legt de verantwoordelijkheid daar waar deze niet hoort, namelijk bij minderjarige kinderen in een gezin, die deze rol niet moeten krijgen. Als een gezin kinderen heeft kan de gemeente zeggen, ‘dan moeten zij maar helpen’. Doen ze dat niet, dan zal dit gezin zijn eigen boontjes moeten doppen, en zullen zij waarschijnlijk gekort blijven op de tijd voor huishoudelijke zorg. Wat een betutteling. Deze opvatting past niet bij de PvdA, eerder bij de VVD of het CDA.
  Kan ze niet wat anders verzinnen in haar gemeente Rotterdam om te bezuinigen?

 5. Wetje slaat de spijker op de kop maar voordat kinderen verantwoord allerlei taken kunnen uitoefenen, ben je jaren verder. Dat heet gewoon opvoeden maar blijkbaar is dat voor de wethouder iets wat ze niet kent. Besparing op zorg, daar heeft het niets mee van doen, opvoeden kost tijd want dat betekent ook leuke dingen met ze doen (dat is iets anders dan bandeloos hun gang laten gaan).

 6. Wat een emoties! In mijn dorp dragen kinderen bij aan de huishouding als totaal, tenminste wanneer zij thuis wonen. Heel gewoon, dus wanneer de thuiszorg ook hun bed moet opmaken en vuile kleding moet oprapen om in de wasmand te doen etc dan mist er iets in de opvoeding. Kinderen ouder dan 10 jaar kunnen zelf boodschappen doen en de was ophangen, wat is hier mis mee???

 7. Het is te gek voor woorden!!!!!!!!
  In wat voor een maatschappij leven wij en uit welk tijdperk stamt deze vrouw?
  De kinderen moeten al zoveel vandaag aan de dag moeten zij nu ook al de zorgen van de volwassen op hunne kleine schoudertjes dragen? LAAT DE KINDEREN KINDEREN ZIJN EN BLIJVEN, ze zijn al gauw genoeg volwassen.

 8. Typisch een uitspraak van een kip zonder kop. Het is de taak van ouders kinderen te leren hoe zij zich later als volwassene moeten gedragen en wat er van hen verwacht wordt door de maatschappij en welke verantwoordelijkheden er op hun schouders komt te liggen. Kinderen moeten kunnen spelen en vriendjes maken en ontdekken hoe de wereld in elkaar steekt. Door ze te verplichten zorgtaken op zich te nemen komen ze daar onvoldoende aan toe en geeft Kriens zichzelf een brevet van onvermogen om de problemen anders op te lossen. Leuke wethouder heeft Rotterdam, gefeliciteerd

 9. Kinderen moeten vrijuit kunnen spelen en niet worden belast met zorgtaken. Met een stad vol geparentificeerde kinderen hebben we straks een tekort aan jeugdpsychiaters. Uiteraard moet je kinderen leren op te ruimen etc, maar je kunt ze niet verantwoordelijk maken voor de zorg in een gezin

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.