Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wetsvoorstel over winstuitkering naar de Kamer

Redactie Zorgvisie
Het wetsvoorstel over winstuitkering in de publieke sector is maandag naar de Tweede Kamer gegaan. Belangrijkste punten uit het voorstel zijn dat winst slechts gedeeltelijk mag worden uitgekeerd en dat investeerders een commissaris mogen leveren voor de raad van toezicht.

Als de Kamer het voorstel goedkeurt zullen zorgorganisaties die zich omvormen tot een Maatschappelijke Onderneming met Winstuitkering (M.O.W.) winst mogen uitkeren. Investeerders kunnen echter maar aanspraak maken op een deel van de winst. Hoe groot dat deel is, zal bij algemene maatregel van bestuur worden bepaald. Daarmee is volgens de wettekst het behoud van een belangrijk deel van de publieke middelen gegarandeerd. De achterliggende gedachte is dat winst afkomstig van activiteiten die onder de maatschappelijke functie vallen en die door publiek geld gefinancierd zijn, buiten spel blijven. Voor andere activiteiten kan het bestuur van een M.O.W. winstbewijzen uitgeven.

Aandelen

Het uitkeren van winstbewijzen moet door de raad van bestuur en toezicht worden goedgekeurd. Aandeelhouders kunnen volgens het wetsvoorstel een of meer commissarissen voordragen. Deze voorgedragen commissarissen mogen samen niet de meerderheid van de raad van toezicht uitmaken. De door de aandeelhouders naar voren geschoven kandidaat-commissaris moet voldoen aan een profielschets van het bestuur

Maatschappelijke Onderneming

De nieuwe rechtspersoon is verder verplicht in de jaarrekening en het jaarverslag te laten zien op wat voor wijze aan gedragcodes is voldaan. Voor de zorg gaat het hier om de door de brancheorganisaties ontwikkelde Zorgbrede Governancecode. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Zorginstellingen mogen winst uitkeren

DSW: ‘Plan Klink te sneu voor woorden’

Bussemaker bezig met nieuwe governance code zorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.