Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Wetswijziging Wmo naar de Europese Commissie

Demissionair staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (VWS) vindt dat de onlangs door de Eerste- en Tweede Kamer aangenomen wetswijziging van de Wmo in strijd is met de Europese wetgeving. De ministerraad heeft de wijziging daarom voorgelegd aan de Europese Commissie.
Wetswijziging Wmo naar de Europese Commissie

Het is uniek dat een wetswijziging die al door de Eerste- en Tweede Kamer is bekrachtigd door de ministerraad wordt voorgelegd aan de Europese Commissie. Het ministerie van VWS laat in een persbericht weten dat het kabinet nu dus twee tegenstrijdige standpunten heeft over de wijziging. De wijzigingen zijn afkomstig van SP-Kamerlid Renske Leijten en haar voorganger Agnes Kant. Een onderdeel van de wijziging is dat gemeenteraden voortaan een minimumtarief voor huishoudelijke hulp kunnen vaststellen. Staatssecretaris Veldhuizen van Zanten heeft met name problemen met het tweede onderdeel van de wijziging. Dat is de regel dat huishoudelijke hulp niet meer Europees aanbesteed hoeft te worden.

Absurd

Kamerlid Leijten noemt de situatie absurd en beraadt zich op mogelijke stappen tegen de procedure. ‘De hele gang van zaken is on-grondwettelijk. We hebben maar liefst twee jaar gedebatteerd over deze wijzigingen, zowel in de Eerste als de Tweede Kamer. Tijd genoeg om het voorstel contra legem, oftewel tegen hogere wetgeving, te verklaren. Maar de staatssecretaris kiest ervoor om dat te doen als het parlement en de senaat al voor hebben gestemd. Ik ga kijken of ik steun kan krijgen van de partijen die voor hebben gestemd om deze gang van zaken tegen te gaan.’

Voorstel wijzigen

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS is het geen unicum dat een aangenomen wet contra legem is verklaard. ‘Het is al eens eerder gebeurd bij het initiatiefvoorstel Ten Hoopen, Aptroot en Vos over de versterking van de positie van leveranciers uit het MKB. Toen is ook na indiening de Europese Commissie om advies gevraagd. De initiatiefnemers hebben toen hun voorstel gewijzigd naar aanleiding van het oordeel van de commissie. De staatssecretaris blijft erbij dat de wet in strijd is met Europese wetgeving. Wanneer de commissie hier een oordeel over velt, is afwachten.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter foto: ANP Valerie Kuypers)

Lees meer:

Weblog: Contra Legem

Dupuis: ‘Wetswijzigingen Wmo zijn zonde van de tijd’

‘Basistarief huishoudelijke hulp zal weinig veranderen’

Aanbesteden Wmo-zorg wordt eenvoudiger

5 REACTIES

 1. De staatssecretaris heeft naar ik mag aannemen de beschikking over beleidsambtenaren.Ambtenaren die haar adviseren.
  Interessant is om te weten wie die ambtenaren zijn.
  Ik stel de Tweede Kamerleden voor om de staatssecretaris uit te nodigen voor een spoedoverleg.
  En vervolgens een motie van wantrouwen in te dienen.
  Waarbij hoofdelijke stemming gewenst is.

 2. Lees alle reacties
 3. Dat zijn nu onze leiders in dit land. Over een komma en woordje in zorg nog 2 jaar ouwehoeren terwijl er gigantische verschillen zijn tussen de vergoedingen en VOORAL DE TEGEMOETKOMINGEN in de zorg BIJ HETZELFDE GEBREK EN INKOMEN. Gewoon omdat de ene gemeente noodlijdend is en de andere rijk of de ene gemeente meer hun zaakjes op orde heeft dan de andere of omdat in de ene gemeente een ambetenaar zit die erg begaan is met de handicap en de andere de sport of het groen veel belangrijker vindt en nog veel meer. Dat bij dezelfde handicap de ene geen rolstoel krijgt en de andere een volautomatische en de volgende staat al klaar als het soms geen goede is. DAAR HEBBEN ZE GEEN OOG VOOR. Dat weten de lummels niet, daar verdiepen ze zich niet in, omdat ze te dom, te lui en daardoor te ver van de mensen afstaan. Slap lullen is het gevolg. Nee, gaan zitten kletsen over zaken die niet belangrijk zijn. Praat over die gigantische verschillen DAAR IS DE PATIENT MEE GEBAAT. Geen wonder dat Geert tegen sommige bewindslieden vernietigende woorden schreeuwt. Hij zegt netjes wat ik en velen met mij in de huiskamer roepen Boeven, klootzakken, criminelen, niks bijdragen voor veel salaris zakkenvullers. WAT EEN VERSCHRIKKELIJK LAND.

 4. Hoewel het niet om mensen maar om het beleid zou moeten gaan, kan ik toch niet anders dan vaststellen dat de minister bijzonder stijfkoppig is en in een machtsstrijd verzeild geraakt. Alleen het eigen gelijk geldt nu nog. Een zinloos theoretisch dispuut!

 5. Op deze site is al in 2009! iets gezegd over wel of niet aanbesteden https://www.zorgvisie.nl/Nieuws/Artikel/05210/Huishoudelijke-hulp-hoeft-niet-aanbesteed.htm
  Maar de demissionair staatssecretaris heeft natuurlijk zorggeld genoeg tot haar beschikking om een werkgelegenheidsproject voor juristen te financieren. Droevig, onnodig, verkwistend, en geen enkel gevoel voor de realiteit. Tot nu toe heeft nl geen enkele!! buitenlandse partij ooit ingeschreven op een Europese aanbesteding voor HV.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.