Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WHO: gynaecologen leiden bevallingen te vaak in

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over de toename van het aantal opgewekte bevallingen in Nederland. Een op de vijf geboortes wordt ingeleid, vaak zonder medische noodzaak. Dat vergroot de kans op complicaties.
WHO: gynaecologen leiden bevallingen te vaak in
Foto: ANP

In 2008 werd 15,5 procent van de bevallingen ingeleid. Tegenwoordig is dat 21,8 procent. De Belgische gynaecologe Marleen Temmerman, verbonden aan de WHO, stelt in het AD dat inleiden volgens de WHO-richtlijn maar bij 5 procent van de bevallingen echt nodig is. Dat het in Nederland vaker gebeurt, komt doordat vrouwen erom vragen en artsen erop aansturen uit angst voor complicaties en aansprakelijkheid, aldus de vereniging van verloskundigen KNOV. Gynaecoloog Jan Derks uit het UMC Utrecht stelt in het AD dat artsen een bevalling alleen moeten inleiden als het leven van moeder of kind in gevaar is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.