Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Wiggers: ‘NZa heeft geen bestaansrecht’

Integreer de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in de nieuwe Autoriteit Consument en Markt (ACM). Dat betoogt jurist Marc Wiggers bij zijn promotie vorige week aan de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Wiggers: ‘NZa heeft geen bestaansrecht’
Foto: Foto: Loyens en Loef Advocaten

 

 

Het bestaansrecht van de NZa staat onder druk. Dat stelde promovendus Wiggers tijdens zijn promotie over rol van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de NZa in de curatieve zorg. Volgens hem zijn de sectorspecifieke mededingingsbevoegdheden van de NZa amper aangewend. Bovendien zijn deze bevoegdheden ook vaak in strijd met Europees mededingingsrecht. Ze vormen volgens Wiggers daarom een risico, terwijl zij nauwelijks een toegevoegde waarde hebben. Dit geldt temeer omdat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) afschrikwekkender had kunnen optreden in de gevallen waar de NZa heeft opgetreden.

ACM
Daarom adviseert Wiggers om de NZa te integreren in de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en bepaalde oud-NZa bevoegdheden te schrappen. Hij vindt dat in de komende evaluatie van de NZa in 2013/2014het bestaansrecht van de NZa als separate autoriteit besproken moet worden.

NMa ook te ver
Wiggers stelt verder ook vast dat de NMa haar kartel- en concentratiebevoegdheden in de curatieve zorgsector soms te ver heeft opgerekt om het consumentenbelang te dienen en mogelijk politiek wenselijke uitkomsten te bereiken. De manier waarop de NMa dan handhavend optreedt, is niet toegestaan. De NMa/ACM moet om dit te voorkomen de structuur van de markt en daarmee de mededinging als zodanig op de markt beschermen op grond van de Mededingingswet.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Dus het ene instituut heeft enkel bevoegdheden die illegaal zijn, en het andere is subjectief belangenbehartiger i.t.t. wat de statuten als bestaansreden aanvoeren. Als het niet beestelijk triest was, zou ik krom liggen van het laggen… maar dat doen de profiteurs vast zelf al wel.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.