Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Wij willen geen voor-wat-hoort-watrelaties met artsen’

Mark van Dorresteijn
De farmaceutische industrie wil graag een ander imago. Geneesmiddelengigant AstraZeneca stopt met sponsoring van congresreizen.
‘Wij willen geen voor-wat-hoort-watrelaties met artsen’

“Wij gaan met het budget voor congresbezoeken aandacht geven aan patiëntprojecten. Dit beleid is niet alleen door de publieke opinie over congresreizen voor artsen ingegeven. De tijd is veranderd, er is meer transparantie, hogere ethiek en grenzen aan de groei. Er was kritiek, inderdaad. Wij werken met publiek geld. De nadruk ligt tegenwoordig meer op samenwerking met andere partijen om de zorg op peil te houden.” Dat is de toelichting van Roeland van der Heiden, directeur communicatie van AstraZeneca bij het besluit te stoppen met sponsoring van congresreizen.

Publieke opinie

Michel Dutrée, directeur van Nefarma, vereniging voor farmaceutische industrie, weet “dat veel andere bedrijven er ook over denken”. De publieke opinie is een belangrijke factor, geven beiden toe. Maar ook het kostenaspect telt, stelt Dutrée. Volgens Dutrée blijft nascholing belangrijk: “Nieuwe medische interventies zijn vaak goedkoper dan de oude.” Nieuwe medicijnen zijn toch juist duurder? “Op de korte termijn wel, op de langere termijn niet. Uit onderzoek blijkt dat goede geneesmiddelen nog steeds de meest kosteneffectieve interventie zijn.”

Belastingtechnische regelingen

“De vraag of de farmaceutische industrie moet betalen aan wetenschappelijke congressen is terecht”, stelt Van der Heiden van AstraZeneca. “Het is zo gegroeid. Kennisuitwisseling blijft belangrijk, maar er zijn ook bijvoorbeeld belastingtechnische regelingen waar ziekenhuizen gebruik van kunnen maken voor educatie van artsen. Wij hebben ervoor gekozen de congresreizen af te schaffen. We willen niet dat er een voor-wat-hoort-watrelatie met individuele personen ontstaat.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

Akkoord over openheid banden farmacie en artsen

IGZ wil banden artsen en farmaceuten openbaar

Artsen nog te nauw verbonden met farmaceuten

KNMG: ‘sponsorlijst farmaceuten voegt weinig toe’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

 1. breek mij mun bek niet open!
  heb er zelf tussen gezeten!
  ze zetten je gewoon vast!
  dat je geen kant op kan!
  KNGM wellicht hiervoor verantwoordelijk!
  ze zeggen toch in beroepsverband staan we zo sterk, dat ze niet om ons heen kunnen?
  Het wordt eens tijd, buiten om de beroepsvereniging en zorgverzekeraars te functioneren en daar zo min mogelijk afhankelijk te zijn?

 2. Lees alle reacties
 3. de suggestie van AZ dat alle artsen omkoopbaar zijn door sponsoring van wetenschappelijke congressen is beledigend. dit is gewoon een bezuiniging met nogal hypocriete publieke marketing. laat ze de artsenbezoekers afschaffen! we zullen AZ hoe dan ook niet missen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.