Wijkverpleegkundige maakt CIZ-indicatie overbodig

Zorgorganisatie Zorgboog laat wijkverpleegkundigen zelf indicaties stellen. ‘Dat scheelt veel bureaucratie, het aantal zorguren per cliënt daalt en het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) heeft er helemaal geen werk aan’, stelt Diana Rijntjes, directeur Wijkzorg en wijkverpleging bij Zorgboog.
Wijkverpleegkundige maakt CIZ-indicatie overbodig
Foto: ANP - Koen Suyk

Zorgboog is in maart 2013 gestart met het experiment regelarme zorg. De wijkverpleegkundigen stellen zelf een indicatie zonder tussenkomst van het CIZ. Daarnaast werken de wijkteams volgens de methodiek van ‘eigen kracht bevordering’ waarbij de organisatie uitgaat van de zelfredzaamheid van cliënten.

Afname bureaucratie

‘De indicaties die wijkverpleegkundigen stellen zijn niet meer onderverdeeld  in verschillende zorgvormen (functies) en hoeven ook niet meer per functieminuut afgerekend te worden, we werken nu met één tarief voor de zorg die we leveren’, vertelt Rijntjes. ‘De indicaties moeten binnen tien werkdagen door de wijkverpleegkundigen gesteld worden. Daardoor ontstaat een veel betere inschatting van de

22
202

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.