Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wijkverpleegkundigen onbekend met e-health

Mark van Dorresteijn
Wijkverpleegkundigen werken nog weinig met nieuwe technologie om zelfmanagement bij patiënten te stimuleren. Slechts de helft gebruikt daar wel eens nieuwe technologie zoals e-health of internet voor. Dat blijkt uit een rapport van het Nivel over wijkverpleegkundigen.
Wijkverpleegkundigen onbekend met e-health
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De wijkverpleegkundige wordt vanaf 2015 weer ingezet als spil van zorg in de buurt. Met kwalitatief goede zorg dicht bij huis moeten zij ervoor zorgen dat ouderen en mensen met een chronische ziekte langer thuis kunnen wonen. Het stimuleren van zelfmanagement wordt daar een belangrijk onderdeel van.

Bevordering van zelfmanagement

Op de meeste terreinen zijn wijkverpleegkundigen actief als het gaat om bevordering van zelfmanagement. Meer dan 90 procent ondersteunt cliënten in het omgaan met emoties en spanningen, beter begrijpen van informatie, gebruik van hulpmiddelen, medicatie innemen volgens voorschrift en zelfzorgtaken. Ruim 80 procent ondersteunt bij het maken van beslissingen over de behandeling, omgaan met beperkingen tijdens een vakantie en versterken van het sociale netwerk. Het terrein waar het minst aandacht aan wordt besteed is nieuwe technologie. Slechts 51 procent van de wijkverpleegkundigen geeft aan dat zij nieuwe technologie als e-health of internet gebruiken om zelfmanagement bij cliënten te ondersteunen.

Meerwaarde van nieuwe technologie

Het is ook nog maar de vraag of bevordering van zelfmanagement  via e-health of andere nieuwe technologie behoort tot het takenpakket van de wijkverpleegkundige. Over het gebruik van e-health en andere nieuwe technologieën zoals iPads, bijvoorbeeld in het kader van zelfmanagementbevordering lopen de meningen en ervaringen van wijkverpleegkundigen uiteen. Die wijkverpleegkundigen die ervaring hebben met iPads zien daar vaak wel de meerwaarde van.

Overtuig wijkverpleegkundigen

Nieuwe wijkverpleegkundigen worden vanaf 2016 opgeleid volgens het nieuwe opleidingsprofiel Hbo-v, stellen de auteurs. ‘Maar het is ook belangrijk de huidige generatie wijkverpleegkundigen bij te scholen over het gebruik van e-health. De terughoudendheid speelt waarschijnlijk het meest bij de ‘oudere’ generatie wijkverpleegkundigen, denken de auteurs in het rapport. Om het gebruik van nieuwe technologie te bevorderen, bevelen zij aan om goede voorbeelden onder de aandacht van de beroepsgroep te brengen, bijvoorbeeld door berichten in vaktijdschriften of via digitale nieuwsberichten. Daarbij moet duidelijk zijn hoe nieuwe technologie ten goede komt aan de aantrekkelijkheid van het werk en aan de kwaliteit van zorg voor de cliënt en mantelzorgers.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.