Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Willy Spaan verkast naar LUMC

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Bestuursvoorzitter Willy Spaan van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) gaat naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Op 1 mei 2015 gaat de Zorgmanager van het Jaar 2014 er aan de slag als voorzitter raad van bestuur.
Willy Spaan Zorgmanager van het Jaar 2014
Foto: Reed/Koos Groenewold

Prof dr. Willy Spaan is op 1 januari 2008 begonnen als bestuursvoorzitter in het JBZ. Dit jaar verkoos de jury van Zorgvisie hem tot Zorgmanager van het Jaar 2014.

Zorgmanager van het Jaar 2014

Volgens de jury heeft hij deze prijs ontvangen omdat hij zich de afgelopen jaren op vele fronten actief heeft ingezet om een nieuwe koers voor zijn organisatie uit te zetten. ‘Hij heeft een “no-blame” veiligheidscultuur ingevoerd waarin incidenten en calamiteiten zonder terughoudendheid gemeld kunnen worden. De kwaliteitscommissie van de raad van toezicht heeft hij op een actieve manier bij de cultuurverandering betrokken. De “Quality board letter” voor de raad van toezicht van het Jeroen Bosch is een noviteit die is nagevolgd door andere ziekenhuizen’, aldus juryvoorzitter André Rouvoet, voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) bij de uitreiking van de prijs in april.

Once in a life time: LUMC

Willy Spaan ziet de nieuwe functie als een unieke kans die sterk aansluit bij zijn idealen en ambities. ‘Mijn hart ligt bij het JBZ, maar ik kon deze kans niet laten lopen. Het LUMC is zo’n mooi top-ziekenhuis en behoort bovendien tot de top van de Europese medische onderzoeksinstituten. Ik vind het een ongelofelijke mooie uitdaging om hier als bestuurder en wetenschapper verder vorm aan te geven.’

Spaan is al kind aan huis bij LUMC

Spaan kent het LUMC van binnenuit omdat hij hier achttien jaar werkte als afdelingshoofd medische microbiologie en divisie voorzitter. Ook is hij daar parttime hoogleraar medische microbiologie. Spaan kijkt met veel plezier terug op zijn periode bij het zoveel passie en gedrevenheid gewerkt om de kwaliteit en de veiligheid van de zorg op een hoger niveau te brengen.’

Spaan ontmoet Don Berwick

Als bestuursvoorzitter heeft Spaan kwaliteit tot leidend principe van de zorg gemaakt. Hij zet zich onvermoeibaar in voor het creëren van een actieve en open patiëntveiligheidscultuur. Een persoonlijke ontmoeting in 2008 met Donald Berwick, de toenmalige CEO van het Institute of Health Improvement, het topinstituut op het gebied van kwaliteit en veiligheid in de zorg, inspireerde hem om de zes dimensies van kwaliteit (veiligheid, patiëntgerichtheid, effectiviteit, efficiency, tijdigheid en gelijkheid) als bedrijfsstrategie in ons ziekenhuis te implementeren. Spaan is vanaf dat moment gaan sturen op de kwaliteit van de patiëntenzorg. Dit heeft er mede toe geleid dat het JBZ met de zorginhoudelijke indicatoren tot de beste ziekenhuizen van Nederland behoort.

RvT JBZ op zoek naar opvolger

Voorzitter Peter Beckers van de raad van toezicht van het JBZ betreurt het vertrek van Willy Spaan. ‘Hij wist medici, staf en overig personeel met elkaar te verbinden en in hun kracht te zetten zonder zelf op de voorgrond te treden. Willy gaf ons elan en het is zijn grote verdienste dat hij de kwaliteit van de zorg op het hoge niveau heeft gebracht waar wij nu zijn. Het is terecht dat Willy dit jaar tot zorgmanager van het jaar 2014 is verkozen vanwege zijn enorme gedrevenheid om de veiligheid van het hele ziekenhuis te vergroten. Hij heeft dit tot in de haarvaten van het ziekenhuis gebracht.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.