Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Wim Groot: ‘te hoge premie door fraude’

De Nederlandse consument betaalt jaarlijks enkele honderen euro’s te veel aan zorgpremie door slim declaratiegedrag en fraude in de zorg. Dat stelt gezondheidseconoom Wim Groot vandaag in De Telegraaf.
Wim Groot: ‘te hoge premie door fraude’
Foto: ANP Photo

Volgens De Telegraaf declareren instellingen jaarlijks zeker drie à vier miljard euro te veel bij zorgverzekeraars. ‘Dit is niet goed voor het draagvlak om de zorgverzekering te betalen’, zegt Wim Groot. Nederland telt ongeveer dertien miljoen premiebetalers. Wordt uitgegaan van vier miljard euro fraude, dan zou dit betekenen dat iedere premiebetaler jaarlijs driehonderd euro te veel aan zorgpremie betaalt. ‘We zijn jarenlang te naïef geweest’, zegt Groot. ‘Er komt langzamerhand meer aandacht voor fraude, maar het is heel lang taboe geweest. In Nederland werd de integriteit van een zorgprofessional nooit in twijfel getrokken. Dat wordt hier gezien als onbeschaamd gedrag. Maar in Duitsland worden jaarlijks enkele honderden artsen verdoordeeld voor fraude.’

5 REACTIES

 1. ‘ Donderdag 23 mei. De minister geeft uitleg aan de Kamer en meldt een bedrag van 47 miljoen euro in de hele zorgsector, dus niet alleen ziekenhuizen. En, het gaat om een schatting. De volgende dag meldt de website Zorgkiezer.nl dat het bedrag aan opgespoorde fraude is afgenomen. Voor ziekenhuizen is het bedrag 7,7 miljoen. Waar begonnen we ook al weer? 3 á 4 miljard? ‘
  http://www.skipr.nl/blogs/id1551-cijfers-zorgfraude-blijken-slappe-thee.html
  Ook nu weer is het lastig vast te stellen of prof. Groot nu last heeft van flagrante incompetentie, of dat er sprake is van recidief van manipulatief gedrag van Groot.

 2. Lees alle reacties
 3. De Groot: We hebben het jarenlang niet gezien.
  Van welke planeet is die vorige week komen vallen. Ik schrijf het in deze rubriek al jaren en met mij honderden; maar ja die zitten allemaal in het traject en de Groot bevindt zich nooit tussen de gewone burgers en de gewone dingen van het leven.
  Net een politicus: die lullen met 40 man maanden over 15 euro per maand bij de AOW en geven ’s avonds na het dure diner de man die hun jas opgehangen heeft 25 euro fooi.
  Zo ver staan die figuren van veel zaken af.

 4. Die Wim de Groot die brengt het nog ver, let maar op.
  Om vast te stellen dat — als er miljarden in de zorg wegvloeien door bestuurders (ik bedoel graaiers) incompetent management, INEFFICIENT werken, verspillingen, fraude — dat dan de burgers meer premie moeten betalen DAAR KOM JE ZO VLUG NIET OP, maar Wim wel.
  Aanhouden die knaap, past precies in de zorg; als iedereen het door heeft, maakt hij er een duur zorgartikel van. GEWELDIG.

 5. Mocht het alarmerende bericht in De Telegraaf kloppen dat er miljarden onrechtmatig gedeclareerd zijn bij zorgverzekeraars: wie is er dan de bad guy vanuit het oogpunt van adequate controle op juiste besteding van zorggelden?
  Gezondheidseconoom Prof Wim Groot zal uiteraard niet zeggen: ‘zorgverzekeraars verzuimen al jaren hun zorg goed in te kopen’.
  Parlementaire enquête is ‘het uiterste middel’ om een ingewikkeld probleem van landsbelang tot klaarheid te brengen…
  Is de Wim Groot daar voorstander van? Zo nee: waarom niet?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.