Winstuitkering verhoogt kwaliteit en dienstverlening’

Investeerders in de zorg hebben er belang bij dat ziekenhuizen uitblinken in kwaliteit en dienstverlening, omdat dit meer patiënten aantrekt. Dat stellen Pia Dijkstra (D66), Arno Rutte (VVD) en Lea Bouwmeester (PvdA) in een Tweede Kamerdebat over winstuitkering in de zorg op 26 juni 2014.
‘Winstuitkering verhoogt kwaliteit en dienstverlening’
Foto: ANP - Koen Suyk

De drie verwachten ook dat ziekenhuisorganisaties efficiënter gaan werken en meer zullen innoveren. Minister Schippers, eveneens voorstander van winstuitkering, denkt eveneens dat kwaliteit, dienstverlening en doelmatigheid zullen verbeteren.

Winst uitkeren in de zorg

Door het uitkeren van winst mogelijk te maken, moet het voor ziekenhuizen makkelijker worden om risicodragend kapitaal aan te trekken. Het is voor veel ziekenhuizen lastig om leningen af te sluiten, omdat banken de risico’s te groot vinden. Het onderwerp ligt gevoelig in de politiek. Tegenstanders verwachten dat zorgverzekeraars (minderheids)aandeelhouder willen worden of vrezen voor “cowboys en sprinkhanen”. Tijdens het debat kwamen deze bezwaren opnieuw naar voren.

1
14

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.