Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wmo-beleid lang niet overal succesvol

Gemeenten voeren de Wmo met wisselend succes uit. Dat zegt Robert Boersma, directeur van Zorgbelang Zuid-Holland in het vakblad Zorg en Welzijn. Boersma baseert zich op uitgebreid cliëntenonderzoek van Zorgbelang.
Wmo-beleid lang niet overal succesvol

Uit een stimuleringsprogramma voor cliëntenparticipatie dat al drie jaar wordt uitgevoerd door Zorgbelang-organisaties, blijken veel verschillen te zitten in de uitvoering van de Wmo. De Zorgbelang-organisaties in Nederland zijn provinciale belangenbehartigers voor cliënten en patiënten.

Wmo-raden

“Wil je de Wmo goed vormgeven, dan moet je de mensen waarover het gaat laten meedenken en meepraten”, zegt Boersma in Zorg en Welzijn. “We merken toch dat gemeenten dit vaak heel erg beperkt invullen. Een Wmo-raad mag aan het einde van het traject reageren op het beleid. Dat kan en moet veel vroeger, wil het beleid ook echt effect hebben.”

Ambtenaren

Tijdens het uitvoeren van het stimuleringsprogramma merkte Boersma dat wanneer ambtenaren echt in gesprek gaan met cliënten of cliëntenvertegenwoordigers, pas het kwartje valt. Dan komt de ambtenaar erachter hoe kwetsbare mensen weer mee kunnen doen. “Dan komt men erachter dat –en dan chargeer ik – medewerkers in een buurthuis bijvoorbeeld niet weten wat ze aanmoeten met een gehandicapt kind of iemand met een psychische aandoening. Terwijl juist een buurthuis op deze groepen gericht zou moeten zijn.”

Gemeenteraadsverkiezingen

Ook kent de gemeente vaak een behoorlijke doorstroom van beleidsambtenaren, vindt de directeur. “Ook als gevolg van de gemeenteraadsverkiezingen zien we weer nieuwe mensen in bestuur en politiek die niet meteen alles weten van de Wmo en cliëntenparticipatie.”Boersma vindt het belangrijk dat er een continue ondersteuning is voor de Wmo-raden. “Er zijn veel goede dingen gebeurd sinds de invoering van de Wmo in 2007, maar we zijn er nog lang niet.”(Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Tweede Kamer past Wmo aan

Rijke gemeente levert in door nieuwe verdeling Wmo

Laag rapportcijfer voor uitvoering Wmo

Schoonmaak moet CAO-VVT toepassen in Wmo

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.