Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WMO belemmert opvang daklozen

MAARSSEN - De opvang van dak- en thuislozen dreigt door de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in de knel te komen. Dat stelt de branchevereniging Federatie Opvang.

In de huidige situatie zijn de gemeenten op grond van de Welzijnswet verplicht om daklozen tot de opvang toe te laten, ook al komen zij uit een andere plaats. Deze Welzijnswet wordt nu al niet door alle gemeenten nageleefd. Met de komst van de Wmo wordt de landelijke toegankelijkheid verder uitgekleed, zo stelt de Federatie.

Verslechtering hulpaanbod

Vanaf 1 januari 2007 zijn gemeenten bij wet gelegitimeerd om een harder beleid te voeren. Volgens de Federatie leidt dat er toe dat mensen van het kastje naar de muur worden gestuurd. De verslechtering van het hulpaanbod zal grote gevolge hebben voor de gezondheid van cliënten en de leefbaarheid van buurten, zo voorspelt de Federatie.

Uitholling

Om de uitholling van het hulpaanbod voor dak- en thuislozen een halt toe te roepen, heeft de Federatie samen met de cliëntenraad van het Centrum voor Dienstverlening in Rotterdam een petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. In deze petitie pleiten de partijen met spoed voor maatregelen om te voorkomen dat mensen door gemeenten geweigerd worden. Uitsluiting kan worden voorkomen door geen eisen zoals regiobinding te stellen. Indien dergelijke eisen wel worden gesteld, dient dat in samenhang te gaan met de overige centrumgemeenten. (ZorgVisie – Philip van de Poel)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.