Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wonen bij mantelzorger bemoeilijkt door boete

Een gepensioneerde die met zijn kind gaat samenwonen, ontvangt vanaf juli volgend jaar minder AOW. Veel families blazen daarom hun plannen af om met hun hulpbehoevende vader of moeder te gaan samenwonen. Dat meldt de Volkskrant vandaag.
Wonen bij mantelzorger bemoeilijkt door boete

Deze zogeheten kostendelersnorm blijkt kinderen te frustreren die voor hun ouders willen zorgen, zegt een woordvoerder van Mezzo in de Volkskrant, de landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligers.

Pensioenuitkering

Vanaf 1 juli 2015 geldt: als een AOW’er met zijn kind gaat samenwonen, ontvangt hij aanzienlijk minder pensioenuitkering van de overheid. Het gaat om de helft van het minimumloon, 300 euro minder dan een volledige AOW-uitkering (1.040 euro). Dit is geregeld in de Wet werk en bijstand, die in februari door de Tweede Kamer werd  aangenomen. De Eerste Kamer moet de wet nog goedkeuren.

Belemmering

De regel heeft al de bijnaam ‘mantelzorgboete’. Mezzo krijgt er steeds meer bezorgde telefoontjes over. ‘Meerdere families hebben door de angst voor een korting op het basispensioen hun plannen in de ijskast gezet. Sommige ouders en kinderen die al samenwonen vrezen de kosten niet meer op te kunnen brengen. De maatregel wordt als onrechtvaardig ervaren, als een straf, een belemmering.’

Haaks

Ook de ouderenbond ANBO ontvangt berichten van ouderen die deze korting op de AOW vrezen. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) voorspelde eerder dat deze wet de mantelzorg veeleer zal afremmen in plaats van stimuleren. ‘Dit staat haaks op het feit dat de gemeenten de eigen kracht van de mensen willen stimuleren door ook het netwerk van de betrokkene in de zorg te betrekken.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.