Woonplaatsbeginsel is stap in verkeerde richting’

Een verhoging van de administratieve lasten en dezelfde zorg leveren tegen andere tarieven. Dat zijn de gevolgen die Frank Bluiminck, directeur van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), verwacht als het woonplaatsbeginsel leidend wordt in het inkoopbeleid.
Bluiminck_Frank450.jpg

Dat het woonplaatsbeginsel leidend wordt bij de contractering en financiering van de Wlz in 2018, hebben de zorgkantoren in hun inkoopbeleid aangegeven. Dat betekent dat de plaats waar een persoon met een beperking staat ingeschreven, bepaalt met welk zorgkantoor een contract moet worden afgesloten. ‘Het is een plan dat in eerste instantie heel logisch lijkt, maar dat in de praktijk helemaal niet is’, zegt Bluiminck. Het komt volgens de directeur vaak voor dat iemand niet staat ingeschreven in de plaats waar de organisatie zich bevindt waarin hij woont, bijvoorbeeld bij mensen met niet-aangeboren hersenletsel na een beroerte. ‘Dan heeft

2
203

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.