Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wouter Bos wil ziekenhuizen steunen

Redactie Zorgvisie
Het kabinet gaat nieuwe maatregelen nemen om de Nederlandse economie te versterken. Vrijdag willen de ministers knopen doorhakken over steun aan onder meer ziekenhuizen.

Dat zei minister Wouter Bos van Financiën dinsdag in de Tweede Kamer. Bos sprak beschuldigingen van de PVV tegen dat het kabinet in vergelijking met andere landen te weinig doet om de economie door de financiële crisis te helpen.

Niet alleen steun aan banken

Het kabinet heeft volgens Bos voor ongeveer 15 procent van het bruto binnenlands product, ofwel 80 á 90 miljard euro, maatregelen genomen. Het is volgens Bos “aperte onzin” dat met dat geld alleen bankiers zijn geholpen. Als banken niet geholpen waren, waren de Nederlandse spaarders en kleine ondernemers daar de dupe van geworden, aldus Bos.

Kredietproblemen ziekenhuizen

Veel ziekenhuizen verkeren in geldproblemen. De belangrijkste oorzaak is de overgang naar een nieuw bouwregime, waarbij ze zelf de kapitaallasten moeten ophoesten uit hun productie. Voorheen stond de overheid garant voor het afbetalen van de kosten voor bouw. Banken hebben ziekenhuizen daardoor een ander risicoprofiel gegeven. Ze eisen een opslag op het rentetarief. Door de kredietcrisis zijn banken sowieso minder scheutig met het verlenen van kredieten en vragen ze hogere tarieven. Het gevolg is dat de bouw van veel ziekenhuizen stil ligt.

Kabinet beslist vrijdag

Vrijdag neemt het kabinet een besluit over steun aan ziekenhuizen, de woningmarkt, overheidsgaranties aan investeerders in bedrijven en over de exportkredietverzekering. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

Bouwen ondanks onzekerheden en kredietcrisis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.