Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

WSW wil uitspraak rechter over verzorgingshuisclaims

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
WSW, de stichting die borg staat voor leningen van woningcorporaties, wil dat de rechter een uitspraak doet over de claims van corporaties wegens het sluiten van verzorgingshuizen. ‘Het is vreemd dat de Rijksoverheid zich eenzijdig terugtrekt uit een regeling die indertijd is afgesproken. Laat de rechter hier maar een uitspraak over doen,’aldus de woordvoerder van WSW.
WSW wil uitspraak rechter over verzorgingshuisclaims

De stichting reageert hiermee op de recente brief van staatssecretaris Van Rijn over dreigende miljoenenclaims. Van Rijn geeft antwoord op Kamervragen van de SP. Hij houdt de boot af. ‘Het is niet aan mij om op een hypothetische claim in te gaan naar aanleiding van een krantenartikel,’  schrijft de staatsecretaris aan de Kamer.

Claim

Dagblad Trouw berichtte eerder dit jaar dat Woningstichting SOR uit Rotterdam een claim van naar schatting 25 miljoen tot 50 miljoen gaat indienen voor het vroegtijdige sluiten van verzorgingshuizen die in haar bezit zijn. De corporatie beroept zich op een garantieregeling uit 1999 die is ondertekend door het Rijk, het Waarborgfonds, VNG en Aedes.  SOR onderzoekt momenteel of de claim kan worden ingediend. De corporatie zegt desgevraagd pas in het najaar hierover duidelijkheid te hebben. Er moet worden overlegd met de betrokken zorginstellingen. Daarnaast moeten een aantal juridische zaken worden uitgezocht.

Sluitingen

Volgens bureau Berenschot zullen de komende jaren 600 van de circa 2000 verzorgingshuizen dichtgaan omdat ZZP 1 tot en met 3 geen toegang meer geeft tot het verzorgingshuis en zittende bewoners overlijden. Uit onderzoek van het Centraal Fonds Volkshuisvesting (CFV) komt naar voren dat de woningcorporaties eigenaar zijn van circa 51.000 onzelfstandige verzorgingseenheden. Het aantal bewoners is niet bekend.

Van Rijn

Volgens de staatssecretaris is niet bekend hoeveel corporaties claims gaan indienen. Ook belangenbehartiger Aedes kan dit niet aangeven. ‘Het is aan de individuele corporatie om een claim in te dienen,’ aldus Aedes.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.