Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Xonar-bestuurder daagt raad opnieuw

De op non-actief gestelde bestuurder Theo de Koning van de Limburgse jeugdzorgorganisatie Xonar heeft de raad van toezicht opnieuw gedaagd. Hij stelt dat de raad op zijn stoel is gaan zitten.

De raad van toezicht stelde De Koning op 17 maart op non-actief, omdat er onvoldoende vertrouwen was in de bestuurder. De Koning sleepte de raad daarop voor de rechter. Op 16 april oordeelde de Rechtbank Maastricht op procedurele gronden dat De Koning weer aan de slag moest. De periode van op non-actief stelling van 30 dagen was verlopen en de rechter had geen bewijs dat die periode was verlengd. Als de raad van toezicht niet meewerkte, moest ze een boete van 2000 euro per dag betalen.

Nieuw kort geding tegen raad van toezicht

De raad van toezicht had echter een nieuw besluit genomen om de periode van non-actief stelling te verlengen voor onbepaalde tijd en de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Tegen dat besluit heeft De Koning een nieuw kort geding aangespannen dat op 14 mei dient. Hij verwijt de raad van toezicht op de stoel van de bestuurder te zijn gaan zitten en heeft de rechter gevraagd daarover een inhoudelijk oordeel te geven.

Gouden handdruk ‘not done’

De raad van toezicht verwerpt het verwijt. Voorzitter Ruud Coolen van Brakel stelt dat de raad geen beleid heeft gemaakt, gewijzigd of teruggedraaid. “De raad van toezicht is verantwoordelijk voor de continuïteit van de organisatie. Daarom grijpen we in. In alle geledingen van Xonar ontbreekt het vertrouwen in De Koning. Het wordt tijd dat hij zijn knopen telt. Overigens is het anno 2009 not done om met gouden handdrukken te smijten.” Inmiddels heeft de raad Hubert Verstraete als interim-bestuurder aangesteld. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Toezicht op een koopje

Toezicht houden – nog een slag te maken

RVZ-adievs Governance en kwaliteit

RVZ-adviseur wil samenhang

2 REACTIES

  1. mr de koning i have a problem with xonar, i have being to the top of their command and i have tape and letter to prove what i say and what you say i am a american,and like you will justice if you can give me a call i can explain what i mean.i have the tape that can help your case as will as mine, i hope you take this seriorly, if you want to be free like god wants you to be dont like people like xonar go free anylonger dont let xonar take you from the high place that god put youlet help each other fight back tel 045 5219405 dont let it happen again 1935-1945 know what i mean hearing from you soon dont give up have faith help is on the way

  2. Lees alle reacties
  3. Deze situatie is uiterst betreurenswaardig. Dhr. de Koning is door allen ongewenst binnen XONAR. Hij heeft jarenlang wanbestuur geleverd en nergens verantwoordelijkheid voor genomen en toch probeert hij zich via vormfouten op te dringen en uit deze situatie munt te slaan. De RvT had geen keus en heeft in het belang van XONAR gehandeld!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.