Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zaak GGZ NHN naar Openbaar Ministerie

Redacteur Zorgvisie
GGZ Noord-Holland Noord (NHN) heeft niet volgens de wet gehandeld bij de uitvoering van een medisch experiment met psychiatrische patiënten. Dat blijkt uit het onderzoek van de IGZ naar deze kwestie.
Hamer-400-Fotolia.jpg
Foto: Fotolia.

De instelling experimenteerde in 2013 met een combinatie van een antispychoticum en een medicijn bij de behandeling van psychiatrische patiënten. Een klokkenluider binnen de instelling trok aan de bel, omdat niet alle patiënten die meededen aan het experiment ambulant waren, zoals in het onderzoeksprotocol als voorwaarde werd gesteld.

Onderzoek GGZ NHN
De IGZ deed de afgelopen tijd onderzoek naar de zaak. In die tijd meldden zich naast de klokkenluider nog vijf andere betrokkenen, zegt de inspectie. Uit het onderzoek blijkt dat GGZ NHN zich niet heeft gehouden aan een artikel uit de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO). ‘De instelling heeft zich niet gehouden aan de inclusiecriteria uit het protocol waarvoor METC een positief advies had afgegeven. Werving en screening van patiënten en het informed consentproces waren onvoldoende zorgvuldig beschreven en uitgevoerd’, schrijft de IGZ in het onderzoeksrapport. ‘Dat gold met name voor de vraag welke patiënten de instelling als ambulant beschouwde en de vraag hoe de instelling vaststelde dat de patiënten in staat waren tot een redelijke waardering van hun belangen ter zake.’

Overtredingen GGZ NHN
De instelling heeft er verder volgens de IGZ niet goed genoeg voor gezorgd dat de kwaliteit en uitvoering van het onderzoek werden gewaarborgd. Procedures werden niet goed genoeg nageleefd, personeel dat meewerkte aan het onderzoek was niet genoeg getraind, het protocol werd niet nageleefd en er was niet voldoende toezicht op verantwoordelijkheden en functies. Bovendien werd het onderzoek ‘niet in overeenstemming met de beginselen van goede klinische praktijken’ uitgevoerd, stelt de inspectie.

Omdat GGZ NHN hiermee twee artikelen uit de WMO heeft overtreden, wat strafbaar is, heeft de IGZ de zaak voorgelegd aan het Openbaar Ministerie.

Dossier Juridische Zaken De zorg is aan verandering onderhevig wat onduidelijkheid en conflicten met zich meebrengt. De oplossing komt dan vaak uit het juridische circuit. In het dossier juridische zaken leest u over juridische kwesties, rechtszaken en het scheidsgerecht. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.