Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zaanstad stelt eigen bijdrage Wmo naar beneden bij

Gemeente Zaanstad heeft de maximumtarieven voor de eigen bijdrage voor 2016 lager vastgesteld. Nadat mensen een nieuwe indicatie kregen, bleek de eigen bijdrage in 2015 flink gestegen voor mensen met een midden- en hoger inkomen. Met de nieuwe tarieven en regels sluit de eigen bijdrage volgens de gemeente beter aan bij de oude situatie en is er meer gelijkheid in de bijdrage, ongeacht de hulpvraag.
oudeman_rgbstock_michal-zacharzewski_450.jpg

Zaanstad vraagt een eigen bijdrage aan inwoners die een Wmo maatwerkvoorziening toegekend krijgen zoals huishoudelijke hulp, begeleiding of een woon- of vervoersvoorziening. Wethouder Jeroen Olthof: ‘We zagen dat de nieuwe situatie voor sommige mensen extreem uitpakte. Op het moment dat de eerste klachten binnen kwamen, hebben we geanalyseerd wat er aan de hand was en meteen nieuw beleid geformuleerd. Vooral voor dagbesteding of uitgebreide individuele begeleiding liep de maximale eigen bijdrage hoog op. Denk hierbij aan bijdragen van 500 euro per vier weken. In de nieuwe tarieven van 2016 zijn de eigen bijdragen voor bijvoorbeeld dagbesteding teruggebracht tot maximaal 220 euo. De eigen bijdrage mag geen reden zijn dat mensen zorg gaan mijden.’ 

Lager maximum
De eigen bijdrage voor Wmo voorzieningen wordt volgens een wettelijke regeling berekend en houdt rekening met het inkomen, het vermogen en de samenstelling van het huishouden, en de leeftijd van de aanvrager. Als een huishouden een hoog inkomen heeft of veel spaargeld heeft, betaalt dat huishouden meer aan eigen bijdrage. De maximale eigen bijdrage is wettelijk bepaald; deze is gelijk aan de kostprijs van de voorziening. In Zaanstad is het besluit genomen om met de maximale eigen bijdrage naar beneden bij te stellen. Ook loopt de eigen bijdrage met de nieuwe regels minder snel op als iemand van meerdere voorzieningen gebruik maakt. Op die manier kunnen extreme gevallen voorkomen worden.

Lagere inkomens
Een andere maatregel is dat een periode is vastgesteld voor de eigen bijdrage voor een scootmobiel of woningaanpassing. Waar inwoners in 2015 een bijdrage moesten betalen zolang zij gebruik maakten van de voorziening, betalen zij vanaf 2016 maximaal drie jaar een eigen bijdrage. Inwoners met een laag inkomen kunnen een tegemoetkoming krijgen in hun eigen bijdrage via bijzondere bijstand of de collectieve zorgverzekering van de gemeente.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.