Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zak geld voor zorg is geen oplossing’

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Kom met innovatieve oplossingen voor de langdurige zorg, welzijn en wonen, in plaats van grote zakken geld.
geld.jpg
Foto: fotolia

Dat zegt ANBO-bestuurder Liane den Haan in reactie op het voorstel van Mark Rutte.

Ouderenzorg
Onze minister-president brengt vandaag zelf het nieuws in het AD: de VVD  wil 2 miljard euro reserveren voor de ouderenzorg. Vorige week bracht GroenLinks eenzelfde voornemen naar buiten. Deze partij wil 1,7 miljard extra investeren in de langdurige zorg.

Simplificatie
Den Haan is boos over de simplificatie van een complex probleem. Volgens haar kan het geld beter naar goed zorgonderwijs en verbetering van het imago van de ouderenzorg. ‘Zodat méér werknemers in de sector willen werken. Je kunt wel meer geld voor zorg reserveren, maar de werknemers zijn er gewoon nog niet.’ Het CPB en brancheorganisatie Actiz becijferden dat er 70.000 nieuwe werknemers nodig zijn om te voldoen aan de ideeën van zowel Hugo Borst als het Zorginstituut.

Zorgmanagers
Den Haan vindt het goedkope verkiezingsretoriek van Rutte. ‘Ik lees dat de VVD wil voorkomen dat er geld gaat naar extra managementlagen. Maar er zijn geen managementlagen meer in de zorg. Op 80 werknemers staat één leidinggevende. Wanneer het gaat over de huishoudelijke hulp loopt het op naar één leidinggevende op 250 werknemers. Dat zie je in geen enkele andere sector. Ik durf de vraag te stellen of er niet juist iets méér managers terug moeten komen zodat verpleegkundigen en verzorgenden zich kunnen bezig houden met zorg in plaats van met administratie.’

Woonvormen
Mensen verblijven gemiddeld zeven maanden in een verpleeghuis. Zij verdienen een comfortabele, veilige en liefdevolle laatste levensfase, zegt Den Haan. Maar de aandacht moet ook uitgaan naar de jaren ervoor, wanneer mensen nog niet zoveel zorg gebruiken. ‘We moeten bijvoorbeeld nadenken over woonvormen: hoe zorgen we ervoor dat mensen aanspraak houden, anderen zien, actief blijven? Ook als ze bijvoorbeeld minder mobiel zijn of alleen komen te staan nadat hun partner overlijdt.’

Morgenmiddag is het algemeen overleg Verpleeghuiszorg in de Tweede Kamer.

Dossier Ouderenzorg
In het dossier ouderenzorg draait het om langer thuis wonen, verpleeghuizen en gezond blijven.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.