Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Zbc’s vrezen voor kaalslag budgettering zorg

Mark van Dorresteijn
De brancheorganisatie van zelfstandige behandelcentra, Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN), waarschuwt voor kaalslag als gevolg van invoering van het nieuwe financieringsmodel in de zorg.
Zbc's vrezen voor kaalslag budgettering zorg

De zorg voor zowel ziekenhuizen als zbc’s is daarin de komende drie jaar gebudgetteerd, via het zogeheten Z-waarde model. Het budget wordt per zorginstelling gebaseerd op de omzet van het jaar ervoor. Omzetgroei is nog voor slechts een klein percentage mogelijk. Pas na 2013 wordt de markt vrijgegeven.

Tussenfase

Deze tussenfase pakt nadelig uit voor de zbc’s, zegt ZKN. Zbc’s worden bekostigd op verrichte prestaties. Ze kunnen tussen de vijftien en twintig procent goedkoper werken dan ziekenhuizen. De jaarlijkse omzetgroei van een zbc is ruim veertig procent. Naar schatting zijn er in Nederland meer dan tweehonderd zbc’s; ieder jaar komen er dertig nieuwe klinieken bij. Budgetteren op basis van de omzet in 2009, brengt zbc’s volgend jaar direct in continuïteitsproblemen. Banken zullen zich terugtrekken uit de markt en komen niet zomaar weer terug, voorziet ZKN. Woordvoerder Marijn Lamers: “Door zbc’s te budgetteren, gooit VWS het kind met het badwater weg.”

Gelijke regels

Daar komt bij dat de vereveningsregels voor ziekenhuizen en zbc’s sterk verschillen, zegt ZKN. Zbc’s zouden voor zorgverzekeraars niet altijd goedkoper zijn omdat zij voor de zorg in ziekenhuizen veel meer vergoeding zouden krijgen dan voor de zorg in zbc’s. Zorgverzekeraars Nederland weet echter niet waar ZKN het over heeft. De regels voor ziekenhuiszorg zijn gelijk, of die zorg nu wordt geleverd in een ziekenhuis of in een zbc. ZKN zegt echter dat zorgverzekeraar VGZ al nieuwe zbc’s heeft geweigerd. Woordvoerder Mark van der Wolf van verzekeraar UVIT ontkent dat VGZ geen nieuwe zbc’s meer contracteert. “Wij zijn wel strenger geworden bij de contractering van zbc’s. Wij zien een toename van zbc’s en een stijging van de kosten.” De woordvoerder legt uit dat VGZ in het begin veel zbc’s contracteerde om de markt te stimuleren.

Uitzonderingen

Inmiddels heeft de verzekeraar genoeg zorg gecontracteerd waardoor er niet bij alle zbc’s zorg hoeft te worden ingekocht. Maar uitzonderingen zijn mogelijk, zegt Van der Wolf: “Als er ergens een nieuw zbc komt dat een betere prijs/kwaliteitverhouding biedt dan de concurrenten is er altijd ruimte om met ons te praten.”

Nauw overleg

Woordvoerder Lilian Jansen van VWS zegt dat het ministerie op de hoogte is van de specifieke problematiek van zbc’s. De invoering van het financieringsmodel zal in nauw overleg gebeuren. Op 22 december is er een bestuurlijk overleg. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Zelfstandige klinieken dupe van uitstel tarieven

Zelfstandige klinieken juichen registratieplicht toe

Zelfstandige klinieken in geldnood

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. zbc’s gewoon opdoeken huilie huilie, veel van de 1e lijnsproductie kan in het ziekenhuis veel goedkoper, bijna alle zbc’s wankelen qua liquiditeit, te snel gegroeid, te hoge vaste kosten, te hoog honorarium specialisten en te dure panden. Bye bye zbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.