Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeeuwse ziekenhuizen mogen nog niet fuseren van NMa

De Zeeuwse ziekenhuizen mogen van de NMa nog niet fuseren. Gisteren liet de NMa weten de beoogde fusie van Ziekenhuis Walcheren en Oosterscheldeziekenhuizen in Zeeland opnieuw diepgaand te willen onderzoeken.

Concurrentie belemmerd

Eind vorige maand dienden Oosterschelde ziekenhuizen in Goes en Ziekenhuis Walcheren in Vlissingen een nieuwe fusieaanvraag in bij de Mededingingsautoriteit. Na een eerste onderzoek is de conclusie dat de concurrentie mogelijk kan worden belemmerd op de markten voor klinische en niet-klinische algemene ziekenhuiszorg. Daarom moeten de ziekenhuizen nu een vervolgfase, de ‘vergunningsfase’ in. Als de Zeeuwse ziekenhuizen hiertoe beslissen dan zal de NMa binnen 13 weken beslissen of zij de fusie wel of niet toestaat.

Onvoldoende aannemelijk

De ziekenhuizen hebben naar voren gebracht dat de fusie efficiëntievoordelen oplevert die opwegen tegen de mogelijke nadelen van de fusie. Woordvoerder Jaap Nelemans: “Wij gebruiken nu meer kwaliteitsargumenten. Het verlies aan keuzemogelijkheden voor patiënten weegt volgens ons niet op tegen het op peil houden van het zorgaanbod in Zeeland.” De Zeeuwse ziekenhuizen, die zich al Ziekenhuis Zeeland noemen, zijn van plan de zorg in de provincie te reorganiseren. In Goes moet een ziekenhuis komen met een hoog niveau intensive care en traumazorg, in Middelburg moet een centrum voor planbare zorg verrijzen. De vestiging in Vlissingen moet binnen zes jaar sluiten.

Volgens de NMa zijn de kwaliteitsvoordelen onvoldoende aannemelijk gemaakt. De zorgen van de NMa concentreren zich op de beperking van de keuzemogelijkheden voor patiënten in de regio Midden-Zeeland doordat er slechts één algemeen ziekenhuis overblijft.

Oosterschelde ziekenhuizen en Ziekenhuis Walcheren hebben al eerder een fusiepoging ondernomen. In augustus 2005 meldden zij hun voornemen aan de NMa. Ook toen gaf de NMa aan dat een vergunning was vereist. Het daarop volgende nadere onderzoek is in augustus 2006 afgebroken omdat de ziekenhuizen hun vergunningvraag introkken.

Optimistisch

Vorig jaar oktober was directeur Hans Simons nog optimistisch over de nieuwe fusiekansen. Toen had NMa-bestuursvoorzitter Pieter Kalbfleisch immers net laten dat de Nma meer rekening zou gaan houden met kwaliteits- en efficiencywinst door fusies. Simons: “Ik vind dit een heel positieve mededeling. We moeten leren werken met een NMa die ervaring opdoet in de zorg; we hebben beide geleerd van de voorafgaande fase.” De Zeeuwse ziekenhuizen hebben hun nieuwe fusiepoging samen met de NZa en de Inspectie intensief voorbereid.

(Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink haalt uit naar Zeeuwse ziekenhuizen

Zeeuwse ziekenhuizen trekken broekriem aan

Zeeuwse ziekenhuis-gate continues

Personeel ziekenhuis Walcheren wil af van directeur

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.