Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zeker is dat wij meer krijgen dan in 2008’

Henk Verheesen, clusterdirecteur en projectleider zzp-invoering Vivre (ouderenzorg) over de stand van zaken een paar maanden na de invoering van de zorgzwaartefinanciering.
'Zeker is dat wij meer krijgen dan in 2008'

Wat betekent de zorgzwaartebekostiging financieel voor de organisatie (budget in euro’s in 2009 en in 2008)?

“Momenteel is nog onzeker hoeveel budget Vivre daadwerkelijk zal ontvangen in 2009. Zeker is dat we meer krijgen dan in 2008. Deels wordt dit verklaard door de hybride werkwijze van de overheid inzake de zzp-financiering in 2009 en deels door de afbouw van verzorgingshuiscapaciteit en transformatie naar nieuwbouwtrajecten.”

Hoeveel fte’s komen er daardoor in totaal bij of gaan eraf?

“Vivre heeft vacatureruimte voor twintig fte niveau 3 verplegen en verzorgen. Deels is dit reguliere vacatureruimte en deels uitbreiding als gevolg van het zzp-tijdperk. De vacatures zijn niet makkelijk in te vullen, vooral EVV’ers zijn schaars.”

Vindt er al een verschuiving plaats (functies, locaties, meer flexibel personeel) – en hoe reageren medewerkers daarop?

“Op basis van historie zijn er locaties die krimpen en locaties die mogen uitbreiden. Afdelingsmanagers zijn in januari jongstleden geschoold om goed in te schatten hoeveel personeel op welke tijden wanneer noodzakelijk is. Flexibiliteit zal de komende maanden een belangrijk begrip worden voor onze uitvoerende medewerkers en operationeel management.”

Welke groepen cliënten binnen de organisatie ondervinden de meeste gevolgen, dat wil zeggen dat zij nu meer of juist minder zorg krijgen? Van welke elementen krijgen ze dan meer of minder?

“Cliënten ondervinden nu nog nauwelijks gevolgen. Vorig jaar zomer zijn we reeds gestart met afspraken die de zzp-uren benaderen.”

Hoe reageren cliënten op hun nieuwe, op zzp gebaseerde, zorgplan?

“Tijdens de cliëntgesprekken wordt hier veel aandacht aan besteed. Vorige zomer zijn we hier reeds mee begonnen.”

En ten slotte: waar loopt de organisatie verder tegenaan? (Zaken die opvallen, mee- en/of tegenvallers qua uitvoering, knelpunten.)

“De hybride werkwijze van de overheid inzake de zzp-financiering leidt tot verschillende benaderingen van de regelgeving door de zorgaanbieder en zorgkantoor.”

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.