Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Alkmaar maakt fout in cholesterolwaarden

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft in de periode van 7 november 2016 tot en met 19 april 2017 te lage cholesterolwaarden gerapporteerd.
bloed prikken.istock.jpg
Foto: iStock

De meetapparatuur was verkeerd afgesteld. Dat meldt het ziekenhuis vandaag.  

Cholesterolmeting

De totaal cholesterolwaarde is in deze periode 7 procent te laag geweest. Dit heeft een direct effect op de gerapporteerde LDL-cholesterol. De LDL-cholesterolwaarde is hierdoor 10 tot 20 procent lager dan deze in werkelijkheid was. Volgens het ziekenhuis is dit een kleine afwijking maar een aantal patiënten kan hier mogelijk nadelige gevolgen van hebben ondervonden door verkeerd afstellen van de medicatie. Deze patiënten krijgen het advies contact op te nemen met hun huisarts of behandelend arts.

Meetapparatuur

Bepaling van de cholesterolwaarde is in de betreffende periode 40.000 keer aangevraagd bij 36.000 patiënten. Zij zijn vandaag per brief op de hoogte gesteld. Het gaat om bloedonderzoek dat is verricht in het Laboratorium KCHI op locatie Alkmaar. Patiënten die op die locatie bloed hebben prikken of op locaties van Starlet in de regio Alkmaar hebben de verkeerde cholesterolwaarden gekregen. Het verschil is volgens het ziekenhuis te klein om bij individuele patiënten op te merken, omdat cholesterolwaarden altijd fluctueren.

IGZ

De afwijking in de meetapparatuur is aan het licht gekomen doordat een grote groep patiënten over een langere periode is onderzocht. Er is een onderzoek gestart om te achterhalen hoe dit heeft kunnen gebeuren. De Noordwest Ziekenhuisgroep heeft een melding gedaan bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Dossier patientveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.