Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Ziekenhuis Delft claimt 80 miljoen euro van VWS

Mark van Dorresteijn
Het Reinier de Graaf Ziekenhuis in Delft claimt tachtig miljoen euro van het ministerie van VWS. Het ziekenhuis wil gecompenseerd worden voor kosten ten gevolge van het afschaffen van het bouwregime.
Ziekenhuis Delft claimt 80 miljoen euro van VWS

Het Reinier de Graaf blies in 2008 de nieuwbouwplannen af, omdat deze tot grote exploitatietekorten zouden leiden. De plannen waren ontwikkeld in het oude bouwregime, waarin de overheid opdraaide voor rente en afschrijving van bouwkosten. Dat is per 2008 afgeschaft. In het nieuwe bouwregime moeten ziekenhuizen de kapitaallasten terugverdienen uit hun opbrengsten. Dat leidt bij ziekenhuizen die nu nieuw bouwen tot relatief hoge rentelasten, omdat zij niet hebben kunnen sparen voor de bouw en het hele bedrag moeten lenen. Bestuursvoorzitter Jaap van den Heuvel schat deze kosten op 25 miljoen euro.

Renovatiekosten: 30 miljoen euro

Daarnaast claimt het Reinier de Graaf 25 miljoen euro voor de reeds gemaakte kosten voor de oude nieuwbouwplannen. Daar komt nog dertig miljoen bij voor de renovatiekosten om de huidige gebouwen langer te gebruiken. Van den Heuvel: “Als we niet gecompenseerd worden is er geen businesscase te maken voor onze nieuwbouw en dat is met de staat van de huidige gebouwen een ernstige situatie.”

Kapitaallastenbrief

Minister Klink van VWS komt naar verwachting morgen met een kapitaallastenbrief waarin hij opheldering biedt over een overgangsregeling. In het novembernummer van Zorgvisie verschijnt het nieuwe bouwdossier, met als thema ‘Slim en goedkoop bouwen’. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Reinier de Graaf claimt 51,2 miljoen van rijk

Kamer botst met Klink over kapitaallasten

1 REACTIE

  1. In het kader om Bouwprojecten versneld aan te pakken , vind ik dat de kapitaallastenbrief aangepast moet worden en Zorginstellingen voorrang moeten krijgen met Bouwprojecten. Het geldt hetzelfde als bij de wegen-aanleg om deze versneld uit te laten voeren. Denk aan de Werkgelegenheid in NL !

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.