Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis is vaak niet ver weg

Redactie Zorgvisie
De meeste Nederlanders wonen binnen een straal van vijf kilometer van een ziekenhuis. De inwoners van de Randstad zijn wat dat betreft beter uit dan mensen uit andere provincies. Friezen wonen gemiddeld negen kilometer van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, Zuid-Hollanders hoeven gemiddeld maar vier kilometer te reizen om gespecialiseerde zorg te krijgen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Inwoners van de Randstad wonen niet alleen dicht bij een ziekenhuis; ze hebben ook de grootste keuze. In veel buurten van Delft staan zelfs 25 of meer ziekenhuizen binnen een straal van 20 kilometer, concludeert het CBS. In sommige delen van het land is het een ander verhaal. Eén op de tien Nederlanders woont in een buurt met hoogstens één ziekenhuis binnen een afstand van 20 kilometer. Dat geldt vooral voor het Noorden, Flevoland en Zeeland. Wie in de kop van Groningen, het zuidwesten van Friesland en vier van vijf Waddeneilanden woont, moet 20 kilometer overbruggen om een ziekenhuis te bereiken. (ANP)

Lees meer:

Het onderzoek van het CBS

Lees ook:

SP kon topbonus Martini Ziekenhuis niet voorkomen

Tergooiziekenhuis Hilversum behoudt eerste hulp

Rekening ziekenhuis tien keer hoger door dbc’s

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.