Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis Meppel stopt snel met verloskunde

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het Diaconessenhuis in Meppel sluit op 1 januari 2013 de verloskamers. Zwangere vrouwen moeten vanaf die datum uitwijken naar andere ziekenhuizen in de regio, bijvoorbeeld in Zwolle, Heerenveen of Hoogeveen.
Ziekenhuis Meppel stopt snel met verloskunde

De reden van de sluiting is dat er jaarlijks niet genoeg bevallingen plaatsvinden om op termijn aan de groeiende kwaliteitseisen te voldoen. Dat maakte het ziekenhuis gisteren bekend.

Rapport Blijham

Begin augustus verscheen het rapport van Geert Blijham over de toekomst van de afdeling verloskunde in Meppel. Het ziekenhuis begeleidt nu ongeveer 700 klinische bevallingen per jaar. Het team dat 24/7 beschikbaar staat, kan circa 1200 bevallingen per jaar aan en wordt dus onvoldoende belast. Zelfs wanneer vrouwen uit noordwest Overijssel in Meppel zouden bevallen, wordt het probleem van ondoelmatigheid niet opgelost. Dit zou slechts 150 extra klinische bevallingen extra opleveren.

Bereikbaarheidsnorm

Een vrouw die op het punt staat te bevallen, moet in noodgevallen binnen 45 minuten in een ziekenhuis kunnen zijn en verloskundigen en gynaecologen moeten goede samenwerkingsafspraken hebben zodat de veiligheid gegarandeerd is. Blijham constateert dat de kwaliteit van de verloskundige zorg gehandhaafd blijft als deze naar Zwolle wordt verplaatst. Daar is meer deskundigheid aanwezig. Minister Schippers zei in april nog dat Meppel de verloskunde te vroeg wilde stoppen. Volgens haar kon nog niet worden voldaan aan de bereikbaarheidseisen.

Voor het blok

Verloskundigenorganisatie KNOV zegt zich grote zorgen te maken over de zwangeren en verloskundigen in de regio Meppel. ‘Ze zetten iedereen voor het blok. Dit besluit is eenzijdig genomen, zonder overleg met de verloskundigen. De termijn waarop dit gaat gebeuren, is ontzettend kort: binnen twee maanden al. Zo is het onmogelijk om de kwaliteit en de veiligheid te borgen’, zegt een woordvoerster. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees meer:

Commissaris Koningin wil verloskunde Meppel redden

Schippers: Meppel stopt verloskunde te vroeg

‘Meppel wordt geen buitenpoli van Zwolle’

Protest tegen sluiting verloskunde Meppel zwelt aan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.