Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuis moet zorg in weekend verbeteren’

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuizen moeten buiten kantooruren beter voorbereid zijn op acute zorgverlening. Dat heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) bekendgemaakt.
'Ziekenhuis moet zorg in weekend verbeteren'

Medisch specialisten moeten in de avond, nacht en in het weekend bij complexe problemen direct beschikbaar zijn. Bovendien moet bij onverwachte drukte extra personeel opgeroepen kunnen worden. Ook dienen artsen per patiënt vast te leggen welke behandeling met hem of haar is overeengekomen en met wie bij complicaties moet worden overlegd.

Buiten kantooruren

De inspectie heeft onderzocht of patiënten overdag in ziekenhuizen minder risico’s lopen op complicaties dan buiten kantooruren. Enkele jaren geleden waren er namelijk geluiden dat er buiten kantoortijden meer baby’s rond de geboorte zouden overlijden dan overdag. Dat zou komen door gebrek aan personeel.

Oorzakelijk verband

Het onderzoek heeft volgens de inspectie niet uitgewezen dat er een oorzakelijk verband bestaat tussen sterfte in het weekend, in de avond en in nacht en het niveau van de zorgverlening. Toch vindt de organisatie dat ziekenhuizen de patiëntenrisico’s beter moeten afdekken.

Serieuze signalen

Volgens verschillende betrokken wetenschappelijke verenigingen, verpleegkundigen en medisch specialisten geeft het onderzoek van de IGZ serieuze signalen af. De verenigingen, de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV) en de Orde van Medisch Specialisten (OMS) roepen zorgverleners en ziekenhuizen op onder meer te bekijken welke acties nodig zijn in het belang van de veiligheid van patiënten. (ANP – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.