Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuis wil cao opzij zetten

Het Waterlandziekenhuis in Purmerend wil over anderhalf jaar een eigen arbeidsvoorwaardenregeling invoeren. Het nieuwe beloningssysteem moet het personeel motiveren om langer te blijven werken. De bestaande bedrijfstak-cao zal daarom sterk gewijzigd moeten worden, aldus het Financieele Dagblad (FD).

Jacob Kamphuis, directeur personeel en ontwikkeling van het Waterlandziekenhuis wil met deze nieuwe regeling inspelen op de vergrijzing, waarvoor een loopbaan nodig is van langere duur, aldus het FD.

Geen kans op overleven

Voor de NVZ vereniging van ziekenhuizen is dit initiatief een bewijs dat de huidige cao geen overlevingskans heeft. De organisatie wil een minder uitvoerige cao met ruimte voor individuele ziekenhuizen om zelf aanvullende afspraken te maken.

Verschillende omstandigheden

“De arbeidsmarkt is in Stadskanaal een hele andere dan in bijvoorbeeld Almere of Rotterdam. Dat betekent dat het sociaal beleid ook een heel ander moet zijn.”, aldus Hans Schirmbeck, manager sociale zaken bij de NVZ.

Seniorenregeling afbouwen

De werkgeversorganisatie wil ook de seniorenregeling afbouwen. Op dit moment krijgen oudere personeelsleden een volledig salaris voor 80 procent werken en hoeven zij geen onregelmatige diensten te draaien.

’Kortzichtig arbeidsmarktbeleid’

Bestuurder Elise Merlijn van Abvakabo FNV vindt de voorstellen onbespreekbaar en verwijt de werkgevers “een kortzichtig arbeidsmarktbeleid” te voeren. Volgens de FNV stoten zij zo kort voor de vergrijzingsgolf nog steeds personeel af.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.