Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuisbestuur verdient meer onder zwak toezicht’

Directeuren van ziekenhuizen verdienen meer als er relatief weinig medische, juridische en financiële expertise in de de raad van toezicht aanwezig is. Dat blijkt uit een onderzoek van econoom Eddy Cardinaels van de Universiteit van Tilburg.
‘Ziekenhuisbestuur verdient meer onder zwak toezicht'

Uit het onderzoek waar de Volkskrant vandaag over bericht blijk ook dat een hoger dan gemiddelde beloning voor de raad van toezicht hand in hand gaat met een stevig salaris voor de ziekenhuisdirectie.

Hoge beloning ziekenhuisdirectie

“Blijkbaar kunnen directeuren een hogere beloning bedingen als de raad van toezicht niet zo veel kennis van zaken heeft”, aldus Cardinaels in de krant. Om de expertise van de toezichthouders te inventariseren, keek de onderzoeker naar de titels van de leden van de raad van toezicht en hun nevenfuncties.

Ziekenhuisbestuurders

Gemiddeld verdienden ziekenhuisbestuurders 226.000 euro bruto in 2005. Dit was het eerste jaar dat zorginstellingen opening van zaken moesten geven over de bezoldiging van de bestuurders. Destijds gold de Balkenendenorm (toen 170.000 euro) nog niet. Volgens Cardinaels waren salarissen tussen de drie en vier ton geen uitzonderingen. Het hoogste salaris ging naar de baas van het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. Hij ontving vier ton. Zijn opvolger heeft genoegen genomen met een lager salaris.

Salariscode NVZD

Jan Aghina, directeur van de NVZD, de organisatie van bestuurders in de gezondheidszorg, zegt dat uitschieters een goede reden kunnen hebben. “Bij bijzondere projecten, zoals een fusie, kan soms een hogere beloning passen.” Cardinaels heeft daar begrip voor, maar vindt het opvallend dat sommige directeuren dan toch een hoger salaris hebben dan hij zou verwachten op grond van de grootte van het ziekenhuis en de complexiteit van de functie. Bij de bepaling van het salaris van bestuurders zijn dat belangrijke ingrediënten.

Beloning naar prestaties

Ook de relatie tussen de prestaties van ziekenhuizen en de beloning van de directie is zwak. Dat bleek uit een vorige maand verschenen onderzoek verricht door Kim Dillen aan de Nyenrode Business Universiteit. Dillen bekeek de jaarverslagen van vrijwel alle Nederlandse ziekenhuizen in de periode 2005 tot 2007. Bij een op de tien ziekenhuizen ontvingen leden van de raad van toezicht meer dan circa 10.000 euro, destijds het – niet verplichte – maximum voor toezichthouders in de zorg. Juist bij die ziekenhuizen verdient de directie meer dan gemiddeld. Cardinaels: “Dat lijkt op vriendjespolitiek.”

Toezichthouder zorg

Jacques Gerards, directeur van de NVTZ, de organisatie van toezichthouders in de zorg, zegt dat het lastig is te reageren op het onderzoeksrapport. “We kennen de gebruikte data niet. In het algemeen geldt dat er nog veel directeuren zijn met lopende contracten. Die zijn gemaakt toen deze discussie nog niet speelde.” De zorgsector heeft dit voorjaar een beloningscode opgesteld die naar verwachting dit najaar in werking treedt. Volgens die code mogen directeuren van een gezondheidsinstelling niet meer verdienen van 190.000 euro bruto (de zogeheten Balkenendenorm). Afhankelijk van de grootte van het ziekenhuis en de mate van marktwerking mag een bestuurder 30 procent meer verdienen. Volgens Jacques Gerards zal het maximum zelden worden gehaald. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Salaris zorgbestuurder niet hoger dan 190.000

NVZD: ook interim-bestuurder valt onder salariscode

NVZD: ‘Geen sprake van 220.000 euro’

Toezicht zonder tunnelvisie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.