Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuisverplaatste zorg voorlopig in AWBZ

Thuiszorg die plaatsvindt onder de verantwoordelijkheid van een medisch specialist, zal tot 2010 nog onder de AWBZ vallen. Daarna gaat deze zogenaamde ‘ziekenhuisverplaatste zorg’ naar de Zorgverzekeringswet.

Beroepsvereniging Verpleegkundigen en verzorgenden in Nederland (V&VN) meldde vorige week dat patiënten onnodig lang in het ziekenhuis blijven. Reden hiervoor zou zijn dat ziekenhuisverplaatste zorg naar de Zorgverzekeringswet (Zvw) is overgeheveld. Ziekenhuizen kregen echter geen Zvw-budget voor deze handelingen. Tegelijkertijd kregen ook thuiszorgaanbieders geen AWBZ-budget meer voor deze handelingen.

NVZ Vereniging van ziekenhuizen

Volgens woordvoerder Jacques Bettelheim van de NVZ vereniging van ziekenhuizen zijn de problemen inmiddels opgelost. “Vanaf september 2008 bleek het ineens onmogelijk om voor ziekenhuisverplaatste zorg een AWBZ-indicatie te krijgen. Dit leverde eigenlijk direct grote onduidelijkheid en problemen op voor de zorgverlening omdat er geen alternatief beschikbaar was.” Na onderhandelingen met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is nu besloten dat in 2009 de inkoop voor ziekenhuisverplaatste zorg nog door het zorgkantoor geschiedt. De NZa maakt daarvoor nu een beleidsregel. Vanaf 2010 moet er een definitieve oplossing in de Zvw zijn.

Transferverpleegkundigen

Ada Janson van de afdeling transferverpleegkundigen van V&VN reageert dat op papier de zaken nu inderdaad geregeld zijn. Op de werkvloer merken transferverpleegkundigen echter dat er nog veel onduidelijkheid heerst. “Deze oplossing is zeker niet bij alle organisaties binnengekomen. We merken dat veel instanties nog steeds niet weten hoe het nu precies zit. Dat levert nog steeds een hoop problemen op.”

Thuiszorg: ‘Dit is een eerste aanzet’

ActiZ, brancheorganisatie van de thuiszorg, zegt dat een deel van de kopzorgen van de thuiszorg hiermee zijn opgelost. Maar dat geldt niet voor andere verpleegkundige handelingen die zijn overgeheveld naar de Zvw, zegt woordvoerder Jaap Knoppert. “Het gaat over zaken als wondverzorging en het geven van injecties. In plaats van dat dat de aanwezige wijkverpleegkundige dat mag doen, moet daar nu bijvoorbeeld de huisarts voor komen. Dat maakt het er voor de verpleegkundigen niet makkelijker op. Wij blijven er bij VWS op aandringen dat ook hiervoor een oplossing komt.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen/Krista Kroon)

Lees ook:

Staatssecretaris Bussemaker over ziekenhuisverplaatste zorg (antwoord op Kamervragen)

Patiënten blijven onnodig lang in het ziekenhuis

Ziekenhuis verwijst niet door naar Thuiszorg Rotterdam

CIZ hekelt uitspraken Agnes Kant

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.