Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen aan de slag om ‘seniorvriendelijk’ te worden

Een aantal seniorenbonden heeft alle 135 ziekenhuizen in Nederland gescreend op seniorvriendelijkheid en 45 hospitalen deze week beloond met het officiële Keurmerk Seniorvriendelijk Ziekenhuis.
Ziekenhuizen aan de slag om 'seniorvriendelijk' te worden

De seniorenbonden Unie KBO, PCOB, NVOG en NOOM willen met hun keurmerk ziekenhuizen beter toegankelijk maken voor kwetsbare ouderen. Hier hoort onder ander bij dat een ziekenhuis over een geriatrieteam beschikt dat bestaat uit minimaal een klinisch geriater/internist ouderengeneeskunde en een geriatrieverpleegkundige. Een ander belangrijk aspect van een seniorvriendelijk ziekenhuis is dat de continuïteit in de keten is gewaarborgd met een ketenprotocol en tijdige informatieoverdracht.

Inrichting
Ook moet de fysieke omgeving van een ziekenhuis seniorvriendelijk zijn. Om hier bij te helpen heeft architectenbureau Broekbakema een speciale toolkit gelanceerd. De toolkit ‘Op weg naar een seniorvriendelijk ziekenhuis’ biedt ziekenhuizen tips om hun inrichting en omgeving te laten aansluiten bij de behoeften van ouderen. In de toolkit worden vijf categorieën onderscheiden: aankomst, ontvangst & toegankelijkheid, oriëntatie & routing, functionaliteit & comfort en beleving.Elke categorie bevat toepasbare adviezen die allemaal visueel zijn ondersteund door pictogrammen.

Prettige omgeving
Erik van Eck, architect-directeur Broekbakema: ‘Architectuur is bij uitstek het middel om een prettige omgeving te creëren die aansluit bij de behoeften van gebruikers. Dat is de rol van architectuur en dat is wat architecten doen: je verplaatsen in de doelgroep en zorgen dat je een gebouw ontwerpt dat ten dienste staat van die doelgroep. Een gebouw dat gastvrijheid ondersteunt, het beste uit mensen haalt, ze op hun gemak stelt, de weg wijst. Deze toolkit laat zien hoe ziekenhuizen eenvoudig een seniorvriendelijke omgeving kunnen bouwen, verbouwen of inrichten.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.