Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen bepalen inhoud inkoopcontract

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
[Exclusief] Negen ziekenhuizen krijgen van Zilveren Kruis Achmea een driejarig prestatiecontract voor borstkankerzorg of cataractbehandelingen. De voorwaarden hebben ze zelf opgesteld.
Ziekenhuizen bepalen inhoud inkoopcontract

Dit is de uitkomst van een pilotproject dat de zorgverzekeraar hield in vijf inkoopregio’s.

De zorgverzekeraar wil hiermee kwaliteit vooropstellen bij de inkoop: tachtig procent wordt bepaald door prestaties op het gebied van kwaliteit. De prijs telt mee voor twintig procent. Het prestatiecontract is aanvullend op het reguliere inkoopcontract met Achmea.

Het OLVG, het Oogziekenhuis Rotterdam, Sint Jansdal, Lievensberg/Franciscus Ziekenhuis en het Deventer Ziekenhuis sloten een contract voor cataractoperaties. Het Diakonessenhuis Utrecht, Sint Antonius Ziekenhuis, Tergooi en Alexander Monroe Ziekenhuis hebben het contract gekregen voor borstkankerzorg.

Erkenning

In het OLVG in Amsterdam ondergaan elk jaar ruim drieduizend mensen een staaroperatie. Oogarts Rogier van Zijderveld: ‘Dit contract is een erkenning voor de inzet en de betrokkenheid van alle ervaren oogartsen en verpleegkundigen. Door onze werkwijze hebben we geen wachtlijsten. Bovendien hebben patiënten bij ons de minste kans op complicaties.’

In totaal deden 35 ziekenhuizen een gooi naar een prestatiecontract. De ziekenhuizen moesten zelf een offerte uitbrengen en indicatoren opstellen. Projectcoördinator Peter Dohmen van Achmea: ‘Normaal geven wij inkoopspecificaties mee en ligt het contract al voor 95 procent vast. En er is een vast plafondbedrag. De prestatiecontracten hebben geen volumebeperking. We hebben alleen een kader opgesteld.’

Vijf doelstellingen

Dat kader bestaat uit vijf doelstellingen. Achmea zoekt naar ziekenhuizen die maximaal presteren op kwaliteit, doelmatigheid, patiëntveiligheid, zinnige en zuinige zorg en patiënttevredenheid. Op deze doelstellingen konden de ziekenhuizen in totaal 100 punten halen, het minimale aantal te behalen punten voor een contract was 69. De indicatoren waarop de ziekenhuizen zich later laten afrekenen door de zorgverzekeraar, konden ze zelf opstellen. Daarbij moesten ziekenhuizen de kansen en risico’s aangeven die ze zien in de markt.

Dohmen: ‘We hebben de gebruikte indicatoren niet ter discussie gesteld. Soms waren dat indicatoren van wetenschappelijke verenigingen, maar niet altijd. Benchmarks hebben we ook niet gemaakt, omdat het ons er niet om ging te vergelijken. We wilden aansluiten bij de manier waarop een zorgaanbieder zijn eigen processen stuurt.’

Nauwgezet volgen

Achmea gaat het verloop nauwgezet monitoren en zal vaker dan gebruikelijk met de ziekenhuizen in gesprek gaan. Tot nu toe zijn de reacties positief, zegt Dohmen: ‘De inkopers zijn al blij dat ze eindelijk eens de diepte in kunnen gaan en over meer dan alleen de prijzen kunnen praten. Ziekenhuizen vinden het prettig om kritisch naar zichzelf te kijken.’

Het project moet wel iets opleveren, want het proces van plannen maken, beoordelen en terugkoppelen is heel intensief. Het is de bedoeling dat het volume verschuift naar de geselecteerde ziekenhuizen. De doelstelling zinnige en zuinige zorg moet ertoe leiden dat het volume niet ontploft, zegt Dohmen.

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.