Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen betalen niet voor deelname DICA

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen worden niet op kosten gejaagd door mee te doen met de kwaliteitsaudits van DICA. En ze hoeven ook hun data niet ‘terug te kopen’.
Best Practice, Red Stamp On A Grunge Paper Texture
adobestock

Dat laat DICA-voorzitter Rob Tollenaar weten. ‘Invoeren en analyseren van de data kost niets en ook de dataverificatie niet. Dit geldt voor alle registraties van DICA inclusief enkele indicatoren van de Inspectie.’

Kwaliteitsregistraties

Enkele jaren geleden kon de deelname aan DICA nog een grote kostenpost opleveren. Per registratie betaalde een ziekenhuis 5000 euro en DICA verzorgt inmiddels ruim twintig registraties, voor de helft voor kankersoorten, voor de andere helft voor goedaardige aandoeningen zoals bijvoorbeeld voor de evaluatie van de zorg voor hersenbloedingen of voor de registratie van borstimplantaten. Maar in 2016 is afgesproken dat zorgverzekeraars de kosten zouden gaan dragen. Tollenaar schat deze op zo’n 7 miljoen euro. ‘Alleen als ziekenhuizen koppelingen willen tussen bestanden om de data gemakkelijk over te kunnen zetten van het ene naar het andere systeem, moeten de ziekenhuizen dit zelf betalen. Een koppeling vergt een apart softwareprogramma dat een ict-bedrijf daarvoor moet schrijven. Zorgverzekeraars vinden dat onderdeel van de ict van het ziekenhuis en dit zit dus niet in de bekostiging van DICA.’

Zeggenschap

Eind vorig jaar ontstond discussie over de kosten van alle kwaliteitsregistraties waaraan ziekenhuizen moeten deelnemen. Ziekenhuizen dreigden toen niet mee te doen aan de kwaliteitsregistraties over 2017. Ze waren bang de zeggenschap over de data kwijt te raken en zouden moeten betalen als ze er weer inzage in wilden of ze terug wilden hebben. Wat DICA betreft, is dat dus niet zo. Volgens minister Bruins, die de Tweede Kamer hier een brief over stuurde, was er sprake van een ‘misverstand’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.