Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen breiden Kwaliteitsvenster uit

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In het Kwaliteitsvenster van ziekenhuizen en revalidatiecentra staan vanaf 1 juni dertig onderwerpen en behandelingen. Drie jaar geleden, bij de start van het venster, waren dat er nog tien.
operatiefoto zn.rechtenvrij.jpg

Nieuw zijn onder andere cijfers over prostaatoperaties, longkanker, geboortezorg, de operatie aan een verwijde buikslagader en staaroperaties. 

Cijfers 2016

Het gaat om de meest recente cijfers, dit zijn gegevens over 2016. Deze cijfers zijn 1 juni aangeleverd aan Zorginstituut Nederland of de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Alle cijfers worden afgezet tegen een landelijk gemiddelde en waar mogelijk vergeleken met 2015. Ook zijn de cijfers voorzien van een toelichting door het ziekenhuis of revalidatiecentrum. NVZ-voorzitter Yvonne van noemt het ‘een mijlpaal’: ‘De informatie is betrouwbaar, omdat we in het Kwaliteitsvenster gegevens tonen die we ook aan de IGZ en het Zorginstituut aanleveren. Daarnaast staan in het Kwaliteitsvenster cijfers over medewerkerstevredenheid en patiënttevredenheidsonderzoeken die zijn uitgevoerd door externe organisaties.’

Kwaliteit van zorg

Bezoekers kunnen op de website per ziekenhuis of revalidatiecentrum de meest recente cijfers bekijken over algemene kwaliteit van zorg en revalidatiezorg  en ook informatie over tien veelvoorkomende behandelingen. Per onderdeel krijgt de patiënt niet alleen cijfers te zien, maar ook informatie over de context van de kwaliteitsinformatie. 

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken…
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.