Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Ziekenhuizen eisen einde bouwstop

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen doen een klemmend beroep op minister Klink van VWS om de bouwstop te doorbreken. In een brandbrief aan de minister dringt de NVZ vereniging van ziekenhuizen aan om te kiezen voor tempo boven kwaliteit.
Ziekenhuizen eisen einde bouwstop

Klink nam in het voorjaar van 2009 maatregelen om de stagnerende bouw van ziekenhuizen vlot te trekken. Volgens de NVZ hebben die echter niet gewerkt. Van de elf ziekenhuizen die toen bij het ministerie aan de bel trokken, is er slechts één die de financiering van de bouw rond heeft: de Isala klinieken in Zwolle. De NVZ schrijft in een scherp geformuleerde brief aan Klink, die in het bezit is van Zorgvisie, dat dit “eerder ondanks dan dankzij de bouwimpuls van de overheid is”.

Papieren bouwimpuls

Op 25 maart 2009 kondigde het kabinet aan dat er een bouwimpuls van 160 miljoen euro zou komen. De invulling daarvan is echter gestrand in de ambtelijke molens. “Er is in onze sector geen sprake geweest van een impuls, behalve op papier”, aldus de NVZ.

GO-regeling werkt niet

Ook de garantieregeling voor ziekenhuizen, GO cure, heeft weinig effect. GO cure voldoet niet, omdat hij een kopie van de MKB-regeling is. “Hij past niet bij de grootschaliger en complexere ziekenhuisfinanciering. Het maximale garantiebedrag is te laag en de periode is te kort.”

Boekwaardeproblematiek

Een belangrijk knelpunt vormt de boekwaardeproblematiek. Die is ontstaan door de afschaffing van het oude bouwregime in 2008, waarin de overheid de aflossing van rente en afschrijving garandeerde. De overheid hanteerde echter onrealistische afschrijvingstermijnen van veertig tot vijftig jaar, waardoor veel gebouwen voor te veel geld op de balans staan. De regels voor jaarverslaglegging vereisen dat ziekenhuizen die overwaarde dit jaar afboeken of in hun jaarverslag een claim op de overheid opnemen. De NVZ schat de omvang van het boekwaardeprobleem op één miljard euro. Klink heeft compensatie beloofd in de vorm van een overgangsregeling. Hij zou hierover duidelijkheid geven in de voor 1 oktober 2009 aangekondigde kapitaallastenbrief, maar die laat nog steeds op zich wachten.

NZa: versneld afschrijven

De Nederlandse Zorgautoriteit pleit ervoor om ziekenhuizen de overwaarde versneld te laten afschrijven. Dat zou de overheid op de korte termijn geld kosten, maar op de lange termijn is deze oplossing volgens de NVZ macrobudgettair neutraal.

Technische faillissementen

Een ander probleem vormt de onduidelijkheid rond de vergoeding die ziekenhuizen voor hun bouw ontvangen na 2011. Met name nieuwbouwziekenhuizen kunnen hierdoor in grote problemen komen. Zij hebben relatief hoge bouwkosten die niet geheel via de prijs zijn terug te verdienen. De NVZ waarschuwt voor “technische faillissementen” als de beleidsonduidelijkheid aanhoudt.

Compensatieregeling

Ook accountants dringen aan op duidelijkheid. “De overheid moet lef hebben en een dekkende compensatieregeling geven voor individuele ziekenhuizen”, stelt Arjen Hakbijl, accountant bij PwC. “Het is onacceptabel de oude zekerheden weg te trekken en eindeloos te wachten met een overgangsregeling. Dat geeft schrik bij financiers en leidt tot grote problemen bij ziekenhuizen en in de jaarverslaglegging.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Banken: ‘Financiering zorg is in gevaar’

NVB: ‘Bouwstop komt niet door kredietcrisis’

Meer bouwnieuws op de themapagina

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Het blijkt weer dat de Politiek onbetrouwbaar is. Eerst nemen ze een besluit over de Marktwerking in de Zorg met uiteraard een goede overgangsregeling voor de ZorgInstellingen , en tijdens de rit gaan de Politici achter over leunen en kijken hoe de Zorg kwalitatief achteruitholt met alle konsekwenties en op termijn ernorm kostenverhogend als resultaat. Politici denken alleen op korte termijn , en aan zich zelf, want over een aantal jaren zijn ze toch weer weg , en laten de ” Boel/puinhoop” achter voor de opvolgers. Tweede Kamer wordt nu wakker en Trek nu aan de bel in de Tweede Kamer en ga nu in Debat met de verantwoordelijken !

  2. Lees alle reacties
  3. Beste Tjark,
    Vele partijen (College bouw, je werkgever, voorop, maar ook anderen) hebben Klink hiervoor gewaarschuwd. Ziekenhuizen leggen terechte claims. Kamerbreed klinkt de roep tot actie, maar VWS houdt af. Weinig professioneel en beetje jammer om nu (als Cbz-er) zo zeurderig te reageren.

  4. jaren is de NVZ te hoop gelopen tegen het bouwregime en de afhankelijkheid van de overheid voor de bedrijfsvoering van ziekenhuizen. maar nu het bouwregime is afgeschaft en ze zelf hun exploitatie kunnen regelen, blijven de ziekenhuizen zich op de overheid beroepen om de problemen met hun financiering op te lossen. dat lijkt weinig professioneel, om het aardig te zeggen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.