Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen financieren DICA niet meer

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Ziekenhuizen betalen niet meer mee aan de kwaliteitsregistraties van DICA. Zorgverzekeraars nemen de bekostiging voor hun rekening. Dat zegt DICA-directeur Eric Hans Eddes in een interview met Zorgvisie.
Eddes450.jpeg

Ziekenhuizen klaagden de afgelopen jaren dat ze de rekening voor deelname aan kwaliteitsregistraties van DICA, het Dutch Institute for Clinical Auditing, te hoog vonden oplopen. Zeker als ze, zoals grote algemene ziekenhuizen, deelnamen aan verscheidene van de in totaal 21 kwaliteitsregistraties die onder DICA vallen, kon die rekening oplopen tot tienduizenden euro’s. Maar die problemen blijken verleden tijd. ‘Ziekenhuizen ontvangen geen rekeningen meer van DICA. We hebben een akkoord met zorgverzekeraars over de bekostiging’, zegt DICA- directeur Eric Hans Eddes aan de vooravond van het DICA-symposium op 8 en 9 juni. ‘Onze autonomie is overigens goed geborgd. Verzekeraars zitten niet aan de knoppen.’ Alleen als ziekenhuizen extra wensen hebben, zoals een koppeling voor automatische aanlevering van gegevens, dan moeten ze die kosten zelf betalen.

Internationale erkenning voor DICA

Eddes is trots op de internationale erkenning voor DICA. ‘Het World Economic Forum en het International Consortium for Health Outcome Measurement zien ons toonaangevend voorbeeld voor hoe wij het hebben georganiseerd. De kwaliteit verbeteren en de kosten verlagen lukt alleen als je goede kwaliteitsregistraties bijhoudt. Ze vormen een basis om value based healthcare te kunnen bieden.’

Registratielast DICA

Toch wordt er in ziekenhuizen nog steeds geklaagd over de zware registratielast. ‘Iedereen heeft daarin een eigen rol’, antwoordt Eddes. ‘Wij doen er alles aan om die registratielast te verminderen. We streven naar beperking van de datasets. We proberen zo veel mogelijk gegevens automatisch via het EPD te laten lopen. Daarbij is het wel zaak dat softwarebedrijven ervoor zorgen dat dit kan. Als ze het EPD zo uniek aanpassen aan de wensen van een ziekenhuis, dan gaat het mis. Alle partijen moeten samenwerken om het registeren aan de bron te realiseren. Met alleen mopperen kom je er niet. Het moet eerst schuren voordat het gaat glimmen.’

Realtime informatie

Eddes verwacht dat het aanleveren van informatie door de snelle technologische ontwikkelingen in de nabije toekomst veel makkelijker en sneller zal gaan. ‘We hebben nu alleen nog informatie op een geaggregeerd ziekenhuisniveau. In de toekomst zal de dokter over realtime informatie in de spreekkamer op patiënten-niveau hebben.’

Kwaliteitsverbeteringen

En wat leveren de inspanningen allemaal op? ‘We zien over de hele linie een integrale verbetering van de kwaliteit en een afname van de praktijkvariatie. Zo is het aantal preoperatieve bestralingen bij endeldarmkankeroperaties is afgenomen, terwijl de resultaten wel hetzelfde bleven. Het percentage gevallen waarin geen radiotherapie werd toegepast is gestegen van 20,3 naar 43,9 procent. Dit resulteert in meer kwaliteit van leven voor de patiënt en tegelijk een kostenbesparing. Een ander voorbeeld is de behandeling van een herseninfarct in de acute fase. Naast versnelde tijden tot intraveneuze therapie, de ‘deur-tot-naald tijd’, is ook bij intra-arteriële behandelingen (het verwijderen van het stolsel via een bloedvat in de lies) de ‘deur-tot-lies tijd’ in twee jaar tijd verbeterd van 97 minuten naar 65 minuten (33 procent reductie).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.