Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen geven meer uit aan management

Redacteur Zorgvisie
Nederlandse ziekenhuizen hebben in de periode 2007 tot 2014 56 procent meer uitgegeven aan management en ICT dan in de jaren ervoor. De administratieve kosten zijn echter gelijk gebleven. Dat blijkt uit onderzoek dat Panteia heeft gedaan in opdracht van de SP.
Ziekenhuiskosten-Fotolia-400.jpg
Foto: Fotolia.

Uit het onderzoek blijkt dat de ziekenhuizen tussen 2007 en 2014 gemiddeld 290 miljoen euro per jaar investeerden in extra management en ICT. Over de gehele periode gezien betekent dit dus dat er 2,3 miljard euro naar deze kostenposten is gegaan. In totaal kwamen er 4500 banen bij voor managers en ICT’ers. Jaarlijks kwamen er 8 procent meer ICT’ers bij in de ziekenhuizen en 12 procent meer managers, staat in het onderzoek van Panteia.

Andere kosten ziekenhuizen
Toch zijn de indirecte kosten, dus bestedingen aan zaken die niet direct te maken hebben met het leveren van zorg, minder hard gestegen dan de directe kosten. De uitgaven aan onder meer de gebouwen zijn bovendien afgenomen. Ook de kosten voor administratie zijn – ondanks de extra functies – ‘niet buitenproportioneel gestegen’, meldt Panteia, maar ze zijn ook niet gedaald.

Ligduur in ziekenhuizen
Patiënten verbleven in de afgelopen jaren ook steeds minder lang in het ziekenhuis. Op dit moment brengen ze gemiddeld 5 dagen in het ziekenhuis door. Het aantal klinische opnamen is tegelijkertijd wel gestegen, er liggen dus meer mensen minder lang in het ziekenhuis.

Dossier Arbeidsmarkt
De arbeidsmarkt is volop in beweging. Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.