Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen kampen met hausse aan bouwkosten

Zorginstellingen worstelen met de hoge kosten van bouwmaterialen en -personeel. Volgens het Bouwcollege is het prijspeil door de schaarste het afgelopen jaar met 4,3 procent gestegen.

Nadat eerder het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch en de Isala klinieken in Zwolle hun bouwplannen moesten heroverwegen, kondigde onlangs ook het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda aan het resterende deel van de nieuwbouw tijdelijk stop te leggen. In een persverklaring laat de raad van bestuur weten dat “de prijzen van de bouw hoger uitvallen door de enorme kostenstijging van bouwmaterialen”.

Gunstig aanbesteden

Het ziekenhuis gaat daarom de komende drie maanden op zoek naar alternatieven. De conjuncturele piek op de bouwmarkt komt op een lastig moment. Vanaf volgend jaar moeten ziekenhuizen hun bouwkosten geleidelijk terug verdienen via de tarieven. Om de ziekenhuizen tegemoet te komen, maakte het Bouwcollege een eerder opgelegde tariefkorting ongedaan. Deze stamde uit een tijd dat ziekenhuizen tegen relatief gunstige voorwaarden konden aanbesteden. Insiders stellen dat de hausse in debouwkosten inmiddels over het hoogtepunt heen is. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links

Nieuwbouw Jeroen Bosch belaagd door veranderd bouwregime

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.