Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen krijgen uitstel voor sterftecijfers

Mark van Dorresteijn
Vier ziekenhuizen hebben tot 1 oktober de tijd gekregen om hun sterftecijfers op de website te publiceren. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Ziekenhuizen krijgen uitstel voor sterftecijfers

Alle ziekenhuizen zijn sinds dit jaar verplicht om hun sterftecijfers naar buiten te brengen. De zorginstellingen hadden tot 1 maart om de cijfers op hun website te zetten. Ziekenhuisgroep Twente, Amphia, Noorderboog Meppel en het Franciscus Ziekenhuis Roosendaal bleken onvoldoende gegevens beschikbaar te hebben over de sterfte in voorgaande jaren. Zij hebben nu tot 1 oktober de tijd gekregen om de voorlopige cijfers over het jaar 2014 te publiceren.

Boete voor weigeren

Ziekenhuizen die weigeren inzicht te geven in het aantal sterfgevallen riskeren een boete.

Sterftecijfers openbaar

Ziekenhuizen maken vanaf dit jaar hun sterftecijfers per specialismen openbaar. De cijfers moesten uiterlijk 1 maart op de websites van de ziekenhuizen gepubliceerd zijn. Het gaat om het jaar 2012 of een driejaarsgemiddelde over de jaren 2010 – 2012. Voorzitter Yvonne van Rooy van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) noemt het een goede ontwikkeling: ‘Ook al zijn deze cijfers nog niet geschikt om ziekenhuizen met elkaar te vergelijken, is dit een goede stap op weg naar het zichtbaar maken van kwaliteit.’

Kwaliteitsnormen

Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Ziekenhuizen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken.
Bekijk het dossier

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.