Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen maken weer winst

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen maken weer winst. In 2009 draaide nog één op zeventien ziekenhuizen verlies, terwijl dat in 2007 nog één op de vier was.
Ziekenhuizen maken weer winst

Dit blijkt op een voorlopige analyse die onderzoeksbureau SiRM deed op basis van de jaarrekeningen van 54 algemene ziekenhuizen.

Meer vrije prijsbehandelingen

De omzet van de ziekenhuiszorg groeide vorig jaar van 10 tot 10,7 miljard euro. Gelijktijdig nam de omzet in het b-segment, waar ziekenhuizen vrij kunnen onderhandelen over de prijs, met 6,7 procent toe tot 3,3 miljard euro. De omzet in het a-segment nam met 6,2 procent af naar 7,4 miljard euro. De onderzoekers wijten dit vooral aan de overheveling van dbc’s naar het b-segment, omdat het b-segment in 2009 verder is uitgebreid. Ter vergelijking: in 2008 groeide de ziekenhuisomzet met een half miljard en toen bleef het b-segment gelijk van grootte.

Meer dagopnames

Vorig jaar vond voor het eerst meer dan de helft van de ziekenhuisopnames in dagbehandeling plaats. Het aantal ligdagen daalde naar 5,5 dagen. In 2008 was dit nog 5,7 dagen.

Luctor et emergo

Ook het Zeeuwse Admiraal De Ruyter Ziekenhuis heeft 2009 met een positief resultaat afgesloten. Het fusieziekenhuis boekte een bescheiden winst van 850.000 euro terwijl een resultaat van 0 euro was begroot. Het eigen vermogen nam toe van 4, 1 miljoen tot 11 miljoen euro door de achtgestelde leningen die het ziekenhuis vorig jaar afsloot. Financieel komt het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis uit een diep dal. Vooral de financiële positie van fusiepartner de Oosterscheldeziekenhuizen was dramatisch. Het ADR ziekenhuis zegt met deze cijfers te bewijzen dat fusie de financiële positie sterker maakt. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.