Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Ziekenhuizen missen visie op vastgoed’

Mario Gibbels
De strategie die ziekenhuizen hebben op vastgoed is nog zeer beperkt. Hoewel de vastgoedmarkt de afgelopen jaren sterk is veranderd, bleven transacties beperkt.
'Ziekenhuizen missen visie op vastgoed'

Dat zegt consultant Robert Alberts van Holland Realty Parners. “Ziekenhuizen zouden veel meer kunnen doen om hun kapitaal efficiënt aan te wenden.”

Meer mogelijkheden

Wat ziekenhuizen al kunnen, is het organiseren van zogeheten ‘sale en lease back’-constructies. Alberts schreef daar in 2009 voor Zorgvisie al een artikel over dat nog steeds actueel is: “Het kapitaal is er, maar er is te weinig aanbod.” Met het opheffen van het verbod op winstuitkering krijgen ziekenhuizen meer mogelijkheden om het eigen vermogen te versterken. Ze mogen investeerders aan trekken die eigenaar of mede-eigenaar worden van de instelling.

Sale en Lease back

Alberts schreef in 2009 een artikel in Zorgvisie Magazine waarin hij de mogelijkheden van Sale-en- lease-back-constructies belicht. In de memorie van toelichting van het Wetsvoorstel verwijst minister Schippers hier naar. (Zorgvisie-Carina van Aartsen) Foto: ANP/Lex van Lieshout

Lees hier het artikel

Artikel Zorgvisie: Sale-en-lease-back-constructies ook interssant voor middelgrote ziekenhuizen.

Lees meer:

Artikel Zorgvisie: Drukte om weglekkend zorggeld

Schippers wl institutionele beleggers in ziekenhuizen

‘Winstuitkering zorginstellingen juridisch toelaatbaar’

3 REACTIES

  1. Eens met Pieter Heijmerink. Belangrijk besef bij sale-en leaseback is dat door het verkopen en terughuren van vastgoed kapitaal wordt vrijgemaakt, maar dit zorgt niet op zichzelf voor toegevoegde waarde voor de zorginstelling. Deze toegevoegde waarde ontstaat pas voor de aandeelhouder wanneer dit vrijgekomen kapitaal kan worden ingezet voor nieuwe hogere renderende investeringen. Sale-en-leaseback is dan ook slechts een andere vorm van financiering.
    Wat betreft wel/niet visie en risicobeheersing van zorgorganisaties doen we momenteel onderzoek naar de stand van zaken. Resultaten zullen worden gedeeld.

  2. Lees alle reacties
  3. Met het aangaan van leasecontracten wordt in principe een grotere verplichting aangegaan dan met het eigendom van vastgoed. In geval van eigendom kan vastgoed altijd verkocht worden, leasecontracten kunnen niet of slechts tegen grote afkoopsommen voortijdig opgezegd worden. Het voorstel van Holland Realty Partners levert dus alleen boekhoudkundige verlichting (hoelang zal dat nog duren?). In werkelijkheid is de zorgorganisatie minder flexibel voor veranderende omstandigheden.
    Voornoemde dient meegenomen te worden in de overwegingen.

  4. En wie verdient er zijn boterham mee als ziekenhuizen dat gaan doen ? Juist de heer Alberts.
    Weer een prachtig voorbeeld van : wij van wc eend adviseren wc eend. En als je geen wc eend gebruikt heb je geen visie ? Zorgvisie zou correct zijn als ze hier het woord advertentie op plaatsen en er geld voor kregen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.