Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen moeten in 2008 winst uitkeren’

AMSTERDAM - Een beperkte groep ziekenhuizen zou al in 2008 toestemming moeten krijgen om winst uit te keren aan aandeelhouders. Dat zegt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in een advies aan het kabinet. In 2009 zou deze liberalisering voor de hele sector moeten gaan gelden.
'Ziekenhuizen moeten in 2008 winst uitkeren'

Het ministerie van Volksgezondheid ging er tot nu toe van uit dat winstuitkering op zijn vroegst pas in 2012 mogelijk zou zijn als sluitstuk van de introductie van marktwerking. Op dit moment dient de winst die een ziekenhuis maakt, teruggeploegd worden in de zorg.

Investeringsprikkel

De zorgautoriteit kiest nu voor het tegelijk introduceren van vrije prijzen en winstuitkering, zo meldt het Financieel Dagblad. Vrije prijzen zijn volgens de NZa op zichzelf niet genoeg om concurrentie en marktwerking op gang te brengen.

Nieuwe toetreders zijn essentieel voor een goed functionerende markt. “Winstuitkering maakt toetreding aantrekkelijk en externe financiering geeft een prikkel tot investeringen in kwaliteit van de zorg om daarmee bijvoorbeeld het marktaandeel uit te breiden”, schrijft de NZa in het advies.

Experiment

In 2008 zou winstuitkering als experiment met een beperkt aantal ziekenhuizen ingevoerd moeten worden. De overheid zou voorlopig bovendien nog eisen mogen stellen voordat de ziekenhuizen daadwerkelijk overgaan tot winstuitkering. Die eisen hebben betrekking op betaalbaarheid, kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg.

Financiële sector

Vanuit de financiële sector wordt al jaren met grote belangstelling gekeken naar de introductie van marktwerking in de zorg, stelt het Financieele Dagblad. Banken lenen ziekenhuizen wel geld, maar kunnen op het gebied van risicodragende financiering nog niets voor hen doen. De reden is dat ziekenhuizen stichtingen zijn en niet tot winstuitkering over kunnen gaan. Als dat wel mogelijk wordt, ligt het voor de hand dat financiële partijen groot in deze groeimarkt zullen stappen.

Regeerakkoord

Winstuitkering ligt gevoelig aan de linkerkant van het politieke spectrum in Den Haag. De SP is in ieder geval tegen marktwerking en dus ook tegen het uitkeren van winst. Maar ook bij de PvdA leven twijfels over verdere introductie van marktwerking in de zorg, zo bleek nog tijdens de verkiezingscampagne van vorig najaar.

Alleen het CDA is onverkort voor. In het regeerakkoord staat dat de ziekenhuismarkt volgend jaar van 10 naar 20% vrije prijzen moet gaan en dat voor nog eens 50% van de markt een prijsplafond ingevoerd wordt. Over winstuitkering staat niets in het regeerakkoord.

Efficiency

Het uiteindelijke doel van vrije prijzen is goedkopere en betere zorg. De Zorgautoriteit heeft ook berekend dat vrije prijsconcurrentie in de ziekenhuiszorg na een overgangsperiode tot aanzienlijke efficiencywinst kan leiden. De NZa schat die winst op euro 400 miljoen, ongeveer 5% van het huidige ziekenhuisbudget. Onlangs werd duidelijk dat de ziekenhuizen in 2007 hun budgetten met ruim euro 500 miljoen hebben overschreden. (Financieele Dagblad – ZorgVisie)

Lees ook:

NZa officieel van start

NZa eerst aangewezene bij bedreiging marktwerking

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.